Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima  01 5999 918
Traži po   > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja Video klipovi  
IUS-INFO > Dnevni IUS-INFO > Savjet dana > Dokument
 

Tips & tricks

Popis tips & tricks

Dokumenti od 1 do 25 (od ukupno 74)
Stranica 1 / 3

Ispis pojedinog članka propisa

Ispis pojedinog članka propisa Osim ispisa cijelog dokumenta, IUS-INFO nudi Vam mogućnost ispisa pojedinog članka redakcijski pročišćenog teksta propisa. Ispis članka možete odabrati putem poveznice „Print“ koja se nalazi s lijeve strane prikaza teksta članka. Ispis dokumenta sadrži tekst članka i zbirne podatke: popis objava koje su utjecale na propis do verzije redakcijski pročišćenog teksta koju pregledavate, vremensko razdoblje u kojem propis vrijedi, podatak o važenju ...

Detalji...


Objave propisa na engleskom jeziku

Objave propisa na engleskom jeziku Objave zakona ili podzakonskih propisa mogu sadržavati prijevod na engleski jezik. Prijevodi propisa na engleski jezik su proizvoljni te služe isključivo u informativne svrhe. Ius-Info ne preuzima pravnu odgovornost za točnost i istinitost prijevoda, kao ni za izravne ili neizravne posljedice radnji poduzetih na temelju istih.

Detalji...


Dokument mišljenja odnosno tumačenja nadležnog tijela

Dokument mišljenja odnosno tumačenja nadležnog tijela Dokument mišljenja odnosno tumačenja nadležnog tijela prikazuje cjeloviti tekst pojedinog mišljenja te zbirne podatke. Odabirom jedne od izdvojenih poveznica prikazuje se popis dokumenta mišljenja i tumačenja svrstanih u odabranu kategoriju S obzirom na izmjene zakonodavnog okvira potrebno je obratiti pažnju na mjesec izrade mišljenja te na zakonodavstvo koje je u tom trenutku na snazi. Savjetujemo Vam da pri korištenju svakog ...

Detalji...


Prikaz dokumenta u obliku primjerenim za kopiranje u tekstualni editor (Word)

Prikaz dokumenta u obliku primjerenim za kopiranje u tekstualni editor (Word)Osim pregledavanja informacija u uobičajnom formatu portala, IUS-INFO Vam pruža mogućnost prikaza dokumenta u obliku primjerenim za kopiranje u tekstualni editor (word). Ukoliko želite prebaciti tekst zakona u oblik primjeren za kopiranje u Word dokument odaberite simbol kojii se nalazi s desne strane.

Detalji...


Poveznice zbirnih podataka sudske prakse – vrsta odluke

Poveznice zbirnih podataka sudske prakse – vrsta odluke Dokumenti sudskih odluka sadrže zbirne podatke čija je svrha povezivanje sadržaja iz drugih kategorija kao što su zakoni, podzakonski propisi, sudska praksa, stručni članci i sl. Zbirni podaci sudskih odluka mogu sadržavati poveznicu vrsta odluke. Odabirom poveznice prikazuje se popis svih sudskih odluka izabrane vrste (npr.

Detalji...


Obrasci u dokumentu

Obrasci u dokumentu Tekstovi propisa i drugih dokumenata često sadrže obrasce koje su pročišćene sukladno izmjenama. Ukoliko se u tekstu propisa nalazi obrazac, omogućili smo Vam ispis istoga odabirom poveznice s njegovim imenom, čime se otvara obrazac u PDF obliku.

Detalji...


Sučelje korisnog obrasca

Sučelje korisnog obrasca Svaki pojedini korisni obrazac sadrži podatak o izvoru, datumu objave i datumu provjere dokumenta te cjeloviti dokument u pdf formatu koji se može ispisati na pisaču. Korisni obrasci sadrže poveznice na zakone, podzakonske propise, međunarodne ugovore, stručne članke odnosno sve ostale sadržaje portala IUS-INFO koji su tematski povezani s pojedinim korisnim obrascem.

Detalji...


Novosti

Novosti U rubrici novosti, ispod datuma objave dokumenta nalazi se njegov naslov te izvor iz kojega je preuzeta vijest (npr. Uvodni odlomak dokumenta posebno je istaknut radi veće preglednosti. Do cjelovitog teksta zakona i propisa koji se spominju u tekstu rubrike novosti, možete doći jednostavnim odabirom poveznice.

Detalji...


Službeni pročišćeni tekst propisa

Službeni pročišćeni tekst propisa Pojedini propisi sadrže službeni pročišćeni tekst kojeg je utvrdio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora. Pojedini propisi, za koje je u Narodnim novinama objavljen službeni pročišćeni tekst, sadrže dvostruku numeraciju članaka. Propisi koji sadrže numeraciju prema službenom pročišćenom tekstu s desne strane sučelja imaju i izdvojenu napomenu kojom Vas upozoravamo da se sivo označeni članci odnose na numeraciju...

Detalji...


Vremenska ljestvica propisa

Vremenska ljestvica propisa Nakon objave izvornog teksta, propisi se nerijetko mijenjaju ispravcima, dopunama, izmjenama ili objavom nekog drugog propisa. U praksi često nije dovoljno znati sadržaj aktualne verzije – potrebno je znati i kako je glasio propis u određenom vremenskom periodu. Broj u zagradi prikazuje koliko se puta propis mijenjao (izmjene i dopune, ispravak, utjecaj drugih propisa i sl.

Detalji...


Službeni pročišćeni tekst propisa

Službeni pročišćeni tekst propisa Pojedini propisi sadrže službeni pročišćeni tekst kojeg je utvrdio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora. Pojedini propisi, za koje je u Narodnim novinama objavljen službeni pročišćeni tekst, sadrže dvostruku numeraciju članaka. Propisi koji sadrže numeraciju prema službenom pročišćenom tekstu s desne strane sučelja imaju i izdvojenu napomenu kojom Vas upozoravamo da se sivo označeni članci odnose na numeraciju...

Detalji...


Zbirni podaci stručnog članka

Zbirni podaci stručnog članka Stručni članci objavljeni na pravnom portalu IUS-INFO pored samog teksta članka sadrže i zbirne podatke o članku koji Vam pružaju informaciju o datumu kada je članak objavljen na portalu, autoru članka, o tome sadrži li članak ogledni primjer te broju klasifikacije u registru propisa. Članci mogu sadržavati ogledne primjere ugovora, rješenja, statistike, prijedlozi i sl. Ukoliko članak sadrži ogledni primjer poveznica na isti nalazi se u tekstu ...

Detalji...


Popis propisa na koje utječe izabrani propis

Popis propisa na koje utječe izabrani propis Slijedite li poveznicu utjecaja na druge propise koja se nalazi među registarskim poveznicama, dobit ćete popis svih propisa na koje utječe izabrani propis. Propisi su poredani abecednim redom, a kod svakog možete pronaći poveznicu na zadnju verziju redakcijski pročišćenog teksta kao i na objavu osnovnog teksta propisa. Također možete vidjeti i informaciju o datumu objave osnovnog teksta propisa kao i datum njegovog stupanja na snagu.

Detalji...


Napomene na člancima i stavcima propisa

Napomene na člancima i stavcima propisa Redakcijski pročišćeni tekstovi objavljeni na pravnom portalu IUS-INFO sadrže sve informacije iz objava Narodnih novina. Napomene su označene žutom podlogom i nalaze se u tekstu ili na kraju redakcijski pročišćenog teksta. Napomene koje se nalaze unutar teksta, ukazuju na poseban datum stupanja na snagu, ukidanje ili prestanak važenja odnosno neku drugu važniju informaciju vezanu za određeni segment.

Detalji...


Poveznice unutar prikaza promjena članka

Poveznice unutar prikaza promjena članka Odabirom poveznice promjena s lijeve strane članka, prikazuje se zasebno sučelje koje pruža mogućnost uvida u detalje promjena izvršenih u tom članku. Na vrhu sučelja nalaze se podaci o propisu koji trenutno pregledavate: naslov i poveznice na sve objave tog redakcijski pročišćenog propisa. Na desnoj strani nalaze se podaci i poveznice koje možete naći i u dokumentu propisa, dakle: klasifikacija, poveznice na registarske podatke, ...

Detalji...


Poveznice zbirnih podataka sudske prakse – grad

Poveznice zbirnih podataka sudske prakse – grad Dokumenti sudskih odluka i sentenci sadrže zbirne podatke čija je svrha povezivanje sadržaja iz drugih kategorija kao što su zakoni, podzakonski propisi, sudska praksa, stručni članci i sl. Ova poveznica prisutna je uglavnom u odlukama županijskog suda. Odabirom poveznice gradprikazuje se popis odluka donošenih u tom sjedištu suda odnosno gradu.

Detalji...


Dokument primarnog zakonodavstva EU

Dokument primarnog zakonodavstva EU Dokument primarnog zakonodavstva EU sastoji se od ključnih podatka EUR-Lexa i cjelovitog prikaza dokumenta. U gornjem lijevom uglu nalaze se relevantni datumi za pojedini dokument ispod čega možete pronaći podatke o CELEX broju, kratki naziv i oznaku službenog lista u kojem je dokument objavljen a u nastavku sadržaj dokumenta. Bez obzira na dio ugovora kojeg pregledavate, uvijek se možete vratiti na sadržaj, cjeloviti tekst ili popis članaka, ...

Detalji...


Slike u dokumentu

Slike u dokumentu Tekstovi propisa i drugih dokumenata često sadrže slike koje su pročišćene sukladno izmjenama. Slike čine sadržaj teksta, a ukoliko su većeg opsega na njihovom mjestu nalazi se poveznica Pokaži slikuodabirom koje se otvara novi prozor s odabranom slikom.

Detalji...


Pregled objava narodnih novina

Pregled objava narodnih novina Tekstovi objava Narodnih novina posebno su izdvojeni ispod naslova svakog propisa i označeni plavom bojom. U rubrici „Zadnja promjena uzeta u obzir u pročišćenom tekstu“ sadržane su glavne informacije o toj objavi: naslov, datum i broj Narodnih novina u kojem je objavljena, koji je ujedno i poveznica na dokument objave. Ispod tih podataka nalazi se rubrika „Opis promjene“ u kojoj je ukratko opisano na koji način objava utječe na odabranu verziju ...

Detalji...


Poveznice stručnih članaka

Poveznice stručnih članaka Ako je stručni članak objavljen na portalu u više nastavaka, sadržavat će poveznice na sve prethodno objavljene nastavke. Većina stručnih članaka objavljenih na pravnom portalu IUS-INFO pored teksta članka sadrži poveznice na zakone, podzakonske propise, međunarodne ugovore, sudsku praksu te korisne obrasce odnosno dokumente koji su tematski povezani s pojedinim člankom.

Detalji...


Tablice u dokumentu

Tablice u dokumentu Tekstovi propisa i drugih dokumenata često sadrže tablice koje su pročišćene sukladno izmjenama. Tablice su označene poveznicom s tekstom Pokaži tablicučijim odabirom otvarate cjelokupni sadržaj tablice. Veće tablice dostupne su u formi PDF-a.

Detalji...


Tražilica unutar dokumenta

Tražilica unutar dokumenta Na vrhu sučelja trenutno otvorenog dokumenta nalazi se tražilica koja omogućava traženje pojedinih riječi unutar dokumenta. Ukoliko upišete riječ u tražilicu i kliknete na oznaku olovke sa strane, u cijelom tekstu dokumenta označit će se tražena riječ žutom podlogom. Sve riječi koje sadrže korijen riječi „zakon“ bit će posebno istaknute.

Detalji...


Podzakonski propisi doneseni na temelju odabranog zakona

Podzakonski propisi doneseni na temelju odabranog zakona Odaberete li poveznicu „podzakonski propisi“ koja se nalazi u registarskim poveznicama dokumenta zakona, doći ćete do sučelja popisa podzakonskih propisa donesenih na temelju izabranog zakona. Propisi su poredani kronološkim redom s obzirom na datum stupanja na snagu. S desne strane naslova nalazi se oznaka vremenske ljestvice čijim odabirom otvarate sučelje vremenske ljestvice izabranog zakona.

Detalji...


Izmijenjeni članci propisa

Izmijenjeni članci propisa Svi izmijenjeni članci redakcijski pročišćenog teksta sadrže jasan pregled broja i sadržaja izvršenih promjena. Broj u zagradi s lijeve strane članka predstavlja broj promjena u pojedinom članku od dana donošenja propisa. Jače su osjenčani članci koji imaju promjenu u verziji redakcijski pročišćenog teksta koju pregledavate, dok su članci koji imaju promjenu u nekoj drugoj verziji osjenčani svjetlijom sivom.

Detalji...


Pregledavanje promjena članka po vremenskim razdobljima (verzijama)

Pregledavanje promjena članka po vremenskim razdobljima (verzijama)Iznad prikaza usporedbe verzija članaka omogućeno Vam je da odaberete verzije koje želite usporediti. Ukoliko članak ima više izmjena, odabirom verzija u padajućem izborniku možete usporediti bilo koje dvije verzije. Datumi kraj oznake verzije označavaju razdoblje u kojem je tekst članka bio na snazi s tim sadržajem.

Detalji...


<<  Prijašnja | Stranica: 1 2 3 | Sljedeća  >>

Prikaži SVE

Kategorija

< SviDokument

Vrsta pravnog sadržaja

EU sadržaj(3)
Izbor dana(10)
Korisni dokumenti(11)
Korisni obrasci(11)
Lokalna glasila(42)
Međunarodni ugovori(17)
Mišljenja i tumačenja(8)
Najava događaja(10)
Novosti(11)
Objave SL(14)
Podzakonski propisi(48)
Predstečajne nagodbe(2)
Radni dokumenti Sabora RH(8)
Registar propisa(4)
Sentence(12)
Stečajevi i likvidacije(2)
Stručni članci(13)
Sudske odluke(15)
Tips i Tricks(5)
U središtu(10)
Zakoni(48)


Funkcionalnost

Ispis dokumenta(4)
Korisnički sadržaj(2)
Povezani dokumenti(29)
Pretraga u dokumentu(67)
Pretraga u popisu(2)


 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite