c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila Izvješće o ugovorima o javnoj nabavi

10.06.2011 07:20 ZAGREB, 9. lipnja 2011.(Hina), Vlada RH prihvatila je na sjednici prihvatila Izvješće o dostavljenim podacima o sklapanju i izvršavanju ugovora o javnoj nabavi, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.
U razdoblju od 18. ožujka 2011., kada je predmetni Zaključak objavljen u Narodnim novinama, do 26. svibnja 2011., ukupno je 1001 tijelo javne vlasti, koje to svojstvo ima prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, a koje je dužno postupati prema Zakonu o javnoj nabavi, dostavilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka podatke o internetskim stranicama, odnosno drugim informatičkim medijima na kojima je objavljen pregled ugovora.

Prihvaćeno je i Izvješće o provođenju aktivnosti i mjera za uređenje sustava u području koncesija s prijedlogom Zaključka Vlade Republike Hrvatske. Predmetnim Zaključkom Vlada RH prihvaća sve do sada poduzete mjere i podržava nastavak provođenja daljnjeg financijskog i inspekcijskog nadzora nad radom koncesionara. Također, prihvaćeno je Poslovno izvješće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. - Poslovi osiguranja izvoza u ime i za račun Republike Hrvatske i Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. godinu.

Prema dostavljenom predmetnom Poslovnom izvješću Republika Hrvatska je u razdoblju od siječnja do prosinca 2009. na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 55,18 milijardi kuna, dok je uvoz istodobno dosegnuo vrijednost od 111,74 milijardi kuna. Izvoz roba izražen u kunama smanjio se za 20,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2008. godini, dok se uvoz izražen u kunama smanjio za 25,7 posto.

Iz Godišnjeg izvješća o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. proizlazi da je Povjerenstvo za osiguranje izvoza održalo ukupno 26 sjednica te je u istom razdoblju podržalo pokriće za nove izvozne poslove u vrijednosti od 964,9 milijuna kuna, od čega za izvoz robe široke potrošnje 839,75 milijuna kuna, za osiguranje izvoza kapitalnih dobara i usluga 114,64 milijuna kuna, a za osiguranje kredita ta pripremu izvoza 10,5 milijuna kuna.

Kroz poslove osiguranja izvoza podržan je izvoz hrvatskih roba i usluga u 51 zemlju svijeta, a ukupni osigurani izvozni promet u 2010. godini iznosio je 2,14 milijardi kuna, što čini 3,3 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Vlada je prihvatila Izvješće o radu Odbora za državnu službu za 2010. godinu. Izvješćem su obuhvaćeni podaci o zaprimljenim i riješenim predmetima, upravnim sporovima, te prijedlozi za poboljšanje rada.

Izmijenjena je Uredba o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu. Ministarstvo unutarnjih poslova, Državna uprava za zaštitu i spašavanje predlaže odluku o izmjenama Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini na način da se linearno umanjuju iznosi za svaku jedinicu lokalne samouprave za 1,1183 posto u odnosu na sredstva planirana u 2010. godini.

Izmjenama navedene Odluke mijenjaju se i iznosi u Uredbi o načinu izračuna iznosa pomoći izravnavanja decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu. Također, izmijenjena je Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini.

Ovom Odlukom mijenja se točka V. Odluke o minimalnim financijskim standardnima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini i utvrđuje minimalni financijski standard u 2011. godini u ukupnom iznosu od 330.930.628 kuna, temeljem podataka koji su korišteni za izračun prethodne godine, linearno umanjen za svaku jedinicu lokalne samouprave za 1,1183% u odnosu na sredstva iz 2010. godine. Izmijenjena je i Uredba o Carinskoj tarifi za 2011. godinu.

Ukidaju se preostale carine na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz Crne Gore, kao i količinska ograničenja koja su bila propisana Prilogom 6 (carinske kvote). Ovim izmjenama obuhvaćeno je i ukidanje carine pri uvozu živih krava za klanje podrijetlom iz EU, a sukladno prijedlogu udruženja „Croatiastočar“.