c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum o sufinanciranju projekta "Sigurna turistička sezona"

13.06.2011 07:20 VALBANDON, 10. lipnja 2011.(Hina), Ministri turizma i unutarnjih poslova Damir Bajs i Tomislav Karamarko su u MUP-ovu odmaralištu u Valbandonu potpisali sporazum o sufinanciranju projekta "Sigurna turistička sezona".
"Sigurnost je jedan od ključnih čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički usmjerene zemlje, pa tako i Hrvatske. U Hrvatskoj je sigurnost na visokoj razini, što potvrđuju mnoga istraživanja, ali i iskustva turista koji Hrvatsku odabiru kao svoje ljetno odredište za odmor", kazao je nakon potpisivanja ugovora ministar turizma Damir Bajs.

Po njegovim riječima projekt "Sigurna turistička sezona", u koji su uključeni policajci iz zemalja odakle nam dolaze turisti, žele preuzeti i druge zemlje jer se on pokazao vrlo uspješnim. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je, istaknuvši da je to "izvoran projekt hrvatske policije i vrlo popularan među našim kolegama u Europi, ocijenio kako to pokazuje da je hrvatska policija već u EU".

"Jedinstven je to način suradnje u Europi koji, po uzoru na hrvatski, želi uvesti sve više europskih zemalja", istaknuo je ministar Karamarko. Dodao je kako takav način suradnje podupire i Interpol koji u projektu sudjeluje od 2009. te mješovite policijske ophodnje podupire operativno i informacijski, pa policijski službenici na terenu mogu provjeriti sve podatke u svojim bazama.

"Stoga predstavnici Interpola ističu kako taj 'model-projekt' svakako treba preporučiti državama članicama", kazao je Karamarko. Projekt se inače provodi od 2006., kad je počela suradnja hrvatske policije s policijama drugih europskih država, građani kojih su najbrojniji gosti na Jadranu.

Cilj projekta je, istaknuli su ministri Bajs i Karamarko, povećati sigurnost stranih turista koji tijekom ljeta borave u našoj zemlji, a ostvaruje se nazočnošću inozemnih policijskih službenika tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj. Tako će ove godine od 1. srpnja do 31. kolovoza na Jadranu boraviti ukupno 46 stranih policijskih službenika iz Slovenije, Austrije, Francuske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke i Slovačke te osam službenika glavnog tajništva Interpola.

U projektu prvi put sudjeluje slovenska policija, a zanimanje za sudjelovanje iskazali su i iz Ukrajine te Srbije. Važno je naglasiti kako strani policijski službenici službu obavljaju u odori i bez oružja, a svoje poslove obavljaju u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, autoophodnjama u nadzoru prometa na brzim cestama i autocestama te graničnim prijelazima, tako da izravno kontaktiraju sa svojim državljanima u turističkom boravku u našoj zemlji.

Ministarstvo turizma projekt "Sigurna turistička sezona" sufinancira s 200 tisuća kuna.