c S
Dnevne novosti

Plenković primio britanske parlamentarce

14.06.2011 07:10 ZAGREB, 13. lipnja 2011.(Hina), Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u ponedjeljak članove Skupine prijateljstva Hrvatskog sabora i Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji borave u trodnevnom posjetu Hrvatskoj, priopćio je MVPEI ističući da su britanski parlamentarci izrazili punu potporu hrvatskom ulasku u EU.
Plenković je britanske parlamentarce upoznao s planovima za zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja, a nakon što je Europska komisija predstavila Nacrte zajedničkih stajališta za četiri preostala poglavlja.

Britanske parlamentarce je zanimala daljnja dinamika hrvatskog pregovaračkog procesa, uključujući mogući mehanizam za nadziranje provedbi obveza do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te pitanja iz područja reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava i regionalne suradnje.

Uz grofa od Dundeea, voditelja skupine i počasnog konzula RH u Edinburghu, sastanku su prisustvovali članovi Doma lordova barunica Eccles, barunica Linklater i lord Sewel te član Zastupničkog doma Jeffrey Donaldson koji su Plenkoviću prenijeli pozitivne dojmove s nedavnog susreta premijerke Jadranke Kosor i britanskog premijera Davida Camerona održanog u Londonu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo stanjem sveukupnih odnosa Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine i želja za jačanjem gospodarske suradnje dviju zemalja, stoji na kraju priopćenja.