c S
Dnevne novosti

Projekt potpore pravosudnom sustavu

14.06.2011 07:22 KARLOVAC, 13. lipnja 2011.(Hina), U sklopu sjednice Savjetodavnog vijeća projekta potpore pravosudnom sektoru, koji se financira zajmom Svjetske banke i iz državnog proračuna RH, održane danas u Karlovcu, analizirani su dosadašnji rezultati u provedbi toga projekta.
U ime Svjetske banke Amit Mukherjee iznio je analizu financijskog poslovanja pravosuđa ocijenivši da se reforma pravosuđa dobro provodi. Savjetodavno vijeće tvore predstavnici sudova, državnih odvjetništava, ministarstva pravosuđa i drugih tijela uključenih u provedbu projekta.

Cilj mu je da s 26 milijuna eura zajma Svjetske banke i još 1,9 milijuna eura iz državnog proračuna budu stvoreni uvjeti za jačanje učinkovitosti sudstva, državnog odvjetništva i upravljačkih funkcija ministarstva pravosuđa te za prilagodbu hrvatskog pravosuđa standardima EU.

Tako će se tim novcem obnoviti i sudske zgrade u Splitu, Karlovcu i Puli te dograditi i obnoviti zgrada državnog odvjetništva u Zagrebu i Puli, unaprijediti informacijski sustav u sudovima, a dio će se utrošti na usavršavanje sudaca. Voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je da se iz reformskih rezultata u Hrvatskoj s približavanjem EU vidi da će Hrvatska u EU ući poboljšanim pravnim sustavom koji će biti moderniji i učinkovitiji.

Po njegovim riječima učinkovitije sudstvo pridonijet će ne samo podizanju razine ljudskih prava preko poglavlja 23. nego i djelotvornijem okružju za gospodarstvenike i izvršnu vlast. Po mišljenju nizozemske veleposlanice u Hrvatskoj Stelle Ronner-Grubačić Hrvatska je mnogo postigla postupcima u približavanju EU i s tim u vezi učinkovitijim sudstvom. No kritizirala je događaj na gay paradi u Splitu kao kršenje temeljnih ljudskih prava.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjedatelj skupa, istaknuo je da se projekt dobro provodi te da će od ukupno 26 milijuna eura zajma Svjetske banke do kraja ove godine biti iskorišteno 80 posto, no da je još dosta posla do završetka projekta 2015. Također je kazao da je plan da do 2019. budu stvoreni svi uvjeti za kvalitetan rad u pravosuđu.

"Brza, pravedna i zakonita presuda u razumnu roku jedina je prihvatljiva, jer zakašnjela presuda nova je nepravda", kazao je za Hinu i iznio podatak da je 2004. bilo 1,6 milijuna sudskih predmeta, a sada ih je oko 700.000, među kojima je čak gotovo 80 tisuća predmeta starijih od tri godine. Bošnjaković je uvjeren da će svi zaostali spisi biti riješeni u iduće dvije do tri godine, odnosno da neće biti predmeta starijih od tri godine.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin nazvao je 23. poglavlje "majkom svih pregovaračkih poglavlja" te je ulogu Svjetske banke u stvaranju uvjeta za djelotvorno, slobodno i neovisno sudstvo nazvao presudnom. Mi suci preuzimamo svoju odgovornost da sudske odluke ne budu "naručene", već da se temelje jedino na zakonu i da budu izrečene u razumnu roku, no prostorni uvjeti i informatizacija s e-spisom preduvjet su svemu.

Softvere imamo, ali ne i tehničke uvjete", kazao je Hrvatin. Po riječima Dragana Novosela, zamjenika glavnoga državnog odvjetnika, do sada je puno učinjeno u projektu, no zaostajemo u informatizaciji, tj. državna odvjetništva i USKOK moraju biti umreženi kako bi bili još učinkovitiji.