c S
Dnevne novosti

Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac o zaštiti ljudskih prava

14.06.2011 07:16 PULA, 13. lipnja 2011.Hina, "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva" tema je javne rasprave koja je u organizaciji vladina ureda za ljudska prava i Istarske županije održana u Puli, u radu koje je, među inima, sudjelovao i inicijatror rasprave potpredsjednik vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodan Uzelac.
Po njegovim riječima, da je ta tema vrlo važna, govori činjenica da se u dosadašnjim raspravama u Hrvatskoj okupio velik broj različitih ljudi, a šarolik sastav, smatra Uzelac, "odgovara tezi da su ljudska prava briga svih koji obnašaju odgovorne dužnosti".

Govoreći o važnosti poštivanja ljudskih prava, istaknuo je kako ta prava može čovjeku kršiti njegova vlast koju bira i plaća, i koja je nadređena i ovlaštena dijeliti i štititi pravdu.

Vlast je, smatra Uzelac, na višoj poziciji i može čovjeku stvarno ili potencijalno kršiti prava tako da, kako je rekao, "čini ono što ne bi smjela ili ne čini ono što bi morala".

"Nažalost, ljudska povijest prepuna je iskustava zlouporabe vlasti", ustvrdio je, dodavši kako se velik broj ljudi javlja upravo vladinu uredu za ljudska prava kako bi ih zaštitio od onih koji pogrešno shvaćaju vlastite ovlasti.

Ocijenio je kako je "loša kvaliteta čovjekova života odraz odnosa vlasti prema čovjeku, što bi se trebalo popraviti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju", te dodao kako su ljudska prava opći kriterij po kojemu je moguće prosuditi sveukupnost ljudskih sloboda u nekom društvu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako su upravo multikulturalnost, suživot, tolerancija i poštivanje različitosti najveće vrijednosti istarskoga kraja.

Na novinarski upit da komentira događaje na splitskom gay prideu potpredsjednik vlade Uzelac kazao je kako "to pokazuje naličje našeg društvenog života".

"Nadam se da je riječ o relativno maloj skupini ljudi, premda mnogi upozoravaju da i nije baš malena, koja si je dala za pravo da sebe proglašava zaštitnikom kulturnog lica hrvatske nacije, države i cijelog ovog prostora, i to na izopačen način", istaknuo je Uzelac.

Istaknuo je kako se o tome pitanju "moramo jasno odrediti te obrisati mrlju s lica Splita kojemu je time nanesena".