c S
Dnevne novosti

Bebić s izaslanstvom britanskog parlamenta

15.06.2011 07:12 ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u utorak s izaslanstvom parlamentarne Skupine prijateljstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.
Zahvalivši na potpori Ujedinjenog Kraljevstva hrvatskom članstvu u NATO-u i pristupnim pregovorima s Europskom unijom, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo stabilnim, prijateljskim bilateralnim odnosima između dvije zemlje, te dodao kako je s obzirom na pitanja od zajedničkog interesa nužno daljnje jačanje parlamentarne te unaprjeđenje gospodarske suradnje.

"Sretni smo zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju te činjenicom da smo vam u tom procesu mogli pomoći", rekao je lord Dundee, član Doma lordova i voditelj Skupine prijateljstva, te je s ciljem razmjene iskustava službenicima Hrvatskog sabora uputio poziv za posjet britanskom parlamentu.

"Iznimno cijenimo što predsjednik Hrvatskog sabora prepoznaje podršku Ujedinjenog Kraljevstva Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, koja se uvijek temeljila na objektivnosti i pravednosti", istaknuo je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva David Blunt.

Pohvalivši napore Hrvatske u rješavanju ključnih pitanja poput reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te ljudskih prava, izaslanstvo je pokazalo veliko zanimanje za budući odnos zakonodavne i izvršne vlasti nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, modalitetu suradnje Sabora i Europskog parlamenta, odnosu središnje i lokalne vlasti te ulozi Hrvatske kao čimbenika regionalne stabilnosti u potpori susjednim zemljama na njihovom putu u euro-atlantske integracije.

"Svojim ćemo susjedima u duhu dobrosusjedskih i partnerskih odnosa rado pružiti svu pomoć kako bi slijedili isti europski put i zajedničke vrijednosti, a s ciljem trajne stabilnosti na području jugoistočne Europe", rekao je Bebić.

S izaslanstvom parlamentarne Skupine prijateljstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, u utorak je razgovarala i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, a teme razgovora bile su uloga parlamenta u pregovaračkom procesu Hrvatske s Europskom unijom, završetak pregovora i nastavak provođenja reformi.

Hrvatski sabor je radio vrlo aktivno u procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, kazala je Pusić, te dodala da je Nacionalni odbor kao posebno tijelo Hrvatskoga sabora imao značajnu ulogu u raspravljanju i odobravanju pregovaračkih stajališta za sva pregovaračka poglavlja.

U nastavku je predsjednica Nacionalnog odbora Pusić predstavila gostima iz Velike Britanije reforme koje je Hrvatska do sada napravila, posebice na području pravosuđa.

Istaknula je važnost nastavka implementacije zakona i provođenja procesa reformi u budućnosti, a razgovaralo se i o podršci javnosti ulasku RH u EU te o rekonstrukciji brodogradilišta. U završnom dijelu sastanka gosti iz Velike Britanije pozvali su predsjednicu Nacionalnog odbora Vesnu Pusić u uzvratni posjet britanskom parlamentu.