c S
Dnevne novosti

Pred slovenskim parlamentom prosvjedi protiv novog zakona

15.06.2011 07:14 LJUBLJANA, 14. lipnja 2011.Hina, Skoro tisuću ljudi prosvjedovalo je u utorak popodne ispred zgrade slovenskog parlamenta protiv novog obiteljskog zakona o kojemu će zastupnici glasovati u četvrtak, a predviđa među ostalim veća prava istospolnih zajednica.
"Dijete treba oca i majku, njihovu brigu i toplinu, treba mušku i žensku odgojnu i razvojnu dimenziju", izjavio je na mirnom okupljanju Aleš Primc iz Civilne inicijative za obitelj koja je organizirala okupljanje.

Skup i njegove zahtjeve da parlament odbije prijedlog zakona koji među ostalim predviđa da bi istospolni partneri ili partnerice ubuduće mogli usvojiti djecu partnera ili partnerice iz ranije heteroseksualne veze podržala je i Katolička crkva u Sloveniji.

"Crkva podržava mirno i dostojanstveno izraženi zahtjev civilne inicijative za zaštitu obitelji. Neka taj poziv čuju svi oni koji pišu naše zakone", izjavio je ljubljanski nadbiskup Anton Stres.

Slovenski parlament o novom će obiteljskom zakonu odlučivati u četvrtak, s neizvjesnim ishodom, ali je malo mogućnosti da se on primijeni.

Oni koji mu se protive i tvrde da on "redefinira" klasičnu obiteljsku zajednicu shvaćenu kao zajednicu muškarca i žene sa djecom tvrde da bi u slučaju prihvaćanja novog obiteljskog zakona bez problema prikupili 40.000 glasova potrebnih da se zakon ospori i poništi na referendumu.

Udruge bliske katoličkoj crkvi najavile su da će tražiti da se odredbe o obitelji i braku definiraju izmjenama u ustavu.

Takvim bi izmjenama, kako predlažu, bračna veza bila definirana kao "zakonska veza i životna zajednica jedne žene i jednog muškarca s ciljem zasnivanja obitelji", kako bi se onemogućilo da status obiteljske zajednice dobiju istospolne zajednice i veze, a postupci umjetne oplodnje namijenjeni isključivo prevladavanja problema neplodnih parova.