c S
Dnevne novosti

A. Bjeliš s članovima Akademske solidarnosti

15.06.2011 07:22 ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina), Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš i delegati Akademske solidarnosti razgovarali su o nacrtu zakonskog paketa za visoko obrazovanje, znanost i sveučilište, odlukama Senata, te kako navode, najnovijim medijskim manipulacijama i napadima vezanim uz nalaz Državne revizije, kao i o budućoj suradnji, planiranim programima i akcijama, priopćila je Akademska solidarnost.
U zajedničkoj izjavi Inicijative Akademska solidarnost i Sindikata visokoga obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost navodi se kako je iskazan visok stupanj suglasnosti u očuvanju javnoga visokog obrazovanja i znanosti kao društvenoga dobra.

Smatraju kako se spregom politike i medija smišljenim aferaškim pristupom, zamjenom teza i poluinformacijama nastoji ukloniti akademsku zajednicu iz prostora odlučivanja o temeljnim pitanjima važnim za njezin opstanak.

"Upozoravamo da je moralna panika kao proizvod medijske manipulacije dimna zavjesa kojom se sa supstancijalnih pitanja strategije i nove legislative u području visokog obrazovanja, znanosti i sveučilišta, pažnja javnosti usmjerava na afere koje su plod dosadašnje komercijalizacije sektora i neodgovorne politike MZOŠ-a", stoji u izjavi te se napominje kako je Akademska solidarnost od početka protivnik komercijalizacije obrazovanja i znanosti.

Ističu kako se zalažu za neovisnu znanost, potpuno javno financirano obrazovanje u cilju očuvanja javnog dobra pred, kako navode, naletom interesnih i klijentelističkih grupacija koje nameću nove zakonske prijedloge.