c S
Dnevne novosti

Šeks s izaslanstvom kosovskih parlamentaraca

15.06.2011 07:08 ZAGREB, 14. lipnja 2011.(Hina), Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, s članovima Odbora, primio je u utorak u službeni posjet Arsima Barjamija, predsjednika Odbora za ustavne promjene Skupštine Kosova, s članovima Odbora, priopćeno je iz Sabora.
Nakon predstavljanja Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Šeks je istaknuo da je taj Odbor matično radno tijelo za izborno zakonodavstvo, temeljna pitanja političkog sustava, kao i za zakone koji se odnose na područje informiranja i drugo, ali njegova ključna uloga vezana je uz donošenje i promjene Ustava Republike Hrvatske i ustavnih zakona.

Arsim Barjami je predstavio novu Ustavnu komisiju formiranu prije dva mjeseca s ciljem izrade promjena kosovskog ustava. Amandmanske intervencije odnose se ponajprije na nov način izbora i nove nadležnosti predsjednika Republike Kosovo.

Dosad je kosovskog predsjednika birala Skupština, a u budućnosti bi ga birali građani na neposrednim izborima. "Za nas su vrlo važna hrvatska iskustva, posebice kako je reguliran odnos predsjednika republike, vlade i parlamenta, kao i postupak neposrednog izbora predsjednika RH, jer smatramo da je to primjenjiv model i za Kosovo", rekao je Barjami.

Promjene Ustava, nastavio je, obuhvatit će i izborni sustav, jer je dosad Republika Kosovo bila jedna izborna cjelina, a novi prijedlog je podjela Kosova na 7 izbornih jedinica.

Arsim Barjami naglasio je da temeljem ustavnih promjena hrvatska zajednica na Kosovu dobiva status tradicionalne zajednice i imat će zajamčeno jedno mjesto u Skupštini.

Šeks je rekao da je Hrvatska promjenama Ustava 2000. godine napustila polupredsjednički sustav u kojem je vlada bila odgovorna parlamentu i predsjedniku Republike, "koji je bio faktični šef izvršne vlasti", a uvela je parlamentarni sustav u kojem je vlada odgovorna parlamentu i u kojem je bitno promijenjena uloga predsjednika Republike, prema priopćenju.