c S
Dnevne novosti

Srb zbog odredaba Zakona o vodama najavio prosvjed

15.06.2011 07:06 KRIŽNICA, 14. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik HSP-a Daniel Srb ponovio je svoje nezadovoljstvo Zakonom o vodama i njegovim odredbama o koncesijama za vađenje pijeska i šljunka ističući kako je poslao prijedlog izmjena i dopuna tog zakona.
Na konferenciji za novinare, koja je održana u nazočnosti predstavnika tvrtaka koje se bave eksploatacijom pijeska i šljunka u Križnici, mjestu uz rijeku Dravu, u blizini Pitomače, Srb je najavio veliki prosvjed za petnaest dana u kojemu će, kako je rekao, petstotinjak prijevoznika s teškim kamionima te radnici tvrtaka koje eksploatiraju šljunak i pijesak rješenje problema tražiti u Zagrebu ispred mjerodavnih ministarstava.

"Zakon o vodama koji zabranjuje eksploatiranje pijeska i šljunka iz rijeke Drave je primjer kako se potezom pera unište desetci poduzetnika koji su u vrijeme donošenja imali sve uredne dozvole", ustvrdio je Srb i istaknuo da se zakon mora mijenjati, što, dodao je, dokazuje činjenica da je eksploatacija dopuštena u državama koje okružuju Hrvatsku - Mađarskoj, Srbiji te BiH.

Zakonom su ogorčeni i vlasnici tvrtaka koje su do početka njegove primjene prošle godine eksploatirale pijesak i šljunak iz Drave Davor Vukšić i Valent Siladić. Rekli su da njihovi brodovi i strojevi za vađenje pijeska i šljunka, u koje su uložili milijune kuna, stoje beskorisno u Dravi.

"Ne možemo ih odvesti jer dio Drave u kojemu su nije plovan, a moramo ih održavati, što nam stvara dodatne troškove. Upućuju nas da otvorimo tvrtke u susjednim državama u kojima je eksploatacija dopuštena, ali mi želimo raditi u Hrvatskoj", istaknuli su te dodali kako hrvatska administracija guši poduzetnike i dopušta da novac od eksploatacije odlazi u susjedne države.