c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o prostornom uređenju

16.06.2011 07:22 ZAGREB, 15. lipnja 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavlja 23. sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojima se pojednostavljuje procedura za izdavanje građevinskih dozvola, a nakon toga predviđena je rasprava o prijedlogu Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, kojim bi se trebalo legalizirati oko 150 tisuća nezakonitih objekata.
Izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji prosječno trajanje postupka donošenja prostornih dokumenata skratilo bi se sa sadašnjih oko 500 dana na 210 dana, dok bi se legalizacijom nezakonito izgrađenih objekata riješili problemi 150 tisuća obitelji, ističu u Vladi, koja je predlagatelj ovih zakona.

Zahtjevi za legalizaciju morali bi se, kako je predloženo, podnijeti do 31. prosinca iduće godine, a nakon toga roka "podvuklo bi se crtu" i više ne bi bili mogući novi zahtjevi.

Kao rok do kada je objekt trebao biti izgrađen, da bi mogao biti legaliziran, navodi se 30. studenoga 2009. godine.

Zakonom bi se omogućila i legalizacija poljoprivrednih objekata, čime bi se brojnim poljoprivrednim domaćinstvima omogućilo podnošenje zahtjeva za poticaje i sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Ipak, legalizacija ne bi bila sveopća, jer su predviđeni i brojni izuzetci.

Naime, neće se moći legalizirati objekti u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i regionalnim parkovima, na infrastrukturnim koridorima, te na pomorskom i javnom dobru.