c S
Dnevne novosti

Martony: do 30. lipnja u ponoć moramo završiti pregovore

17.06.2011 07:10 BRUXELLES, 16. lipnja 2011.Hina, Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony izjavio je u četvrtak u Bruxellesu u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlementa da je moguće zatvoriti sva preostala poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom do 30. lipnja u ponoć.

"Moramo završiti pregovore s Hrvatskom do 30. lipnja u ponoć i to je moguće", rekao je Martony, dodajući da inzistiranje Mađarske da se pregovori dovrše do kraja njezina predsjedništva "nije stvar nacionalnog prestiža ili skupljanja trofeja nego je to u interesu i EU-a i kandidatskih zemalja". Radna skupina Vijeća EU-a za proširenje svakodnevno radi na usuglašavanju zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja, čije je nacrte Komisija dostavila prošli petak i u kojima je ocijenila da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora.

Hrvatskoj je ostalo za zatvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), Tržišno natjecanje (8), Financijske i proračunske odredbe (33) i Ostala pitanja. Mađarsko predsjedništvo je još od ranije planiralo međuvladinu konferenciju o pristupanju za 21. lipnja. Po diplomatskim izvorima, sada postoje tri moguće opcije. Prva je da se sva četiri poglavlja zatvore 21. lipnja, druga da se dio zatvori na toj konferenciji, a ostala poglavlja do kraja lipnja i treća da se sva poglavlja zatvore u tjednu nakon sastanka Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, koje se sastaje 23. i 24. lipnja.

Bude li potrebe za sazivanjem pristupne konferencije nakon summita, onda se kao najčeći datum spominje 30. lipnja, iako se ne može isključiti ni neki raniji datum. Danas je u Bruxellesu odlučeno da će se prva međuvladina konferencija u pregovorima s Islandom održati u ponedjeljak, 27. lipnja. Island bi na prvoj pristupnoj konferenciji trebao otvoriti pregovore u četiri poglavlja - Znanost i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Javne nabave i Informacijsko društvo i mediji, od kojih će prva dva biti odmah i zatvorena.