c S
Dnevne novosti

Vlada jača fiskalnu odgovornost proračunskih korisnika

17.06.2011 07:17 ZAGREB, 16. lipnja 2011.(Hina), Hrvatska vlada na  sjednici u četvrtak  donijela je uredbu o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskanih pravila, kojom proračunske korisnike obvezuje na racionalno, striktno i zakonito korištenje proračunskih sredstava.

Izjava je dio primjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a propisuje da po završetku proračunske godine odgovorne osobe proračunskih korisnika daju izjavu kojom potvrđuju zakonito trošenje i kontrolu trošenja proračunskog novca, objasnila je ministrica financija Martina Dalić. Kod velikih proračunskih korisnika kao što su ministarstva, ministri mogu prije nego potpišu izjavu, zatražiti da to učine i njihovi podređeni službenici, primjerice ravnatelji uprava.

Vlada je u četvrtak izmijenila i Uredbu o visini vodnog doprinosa. Namjera je Vlade smanjiti troškove investiranja smanjenjem vodnog doprinosa odnosno proširenjem definicije proizvodnih objekata na račun poslovnih, jer se za proizvodne plaća manji doprinos. Prema procjenama vlade, očekuje se godišnja ušteda investitora od 200 milijuna kuna. Donijela je i odluku o sufinanciranju projekta izgradnje ribarske luke Komiža s osam milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je da je izgradnja ribarske luke Komiža važna jer će omogućiti hrvatskim ribarima jače prisustvo u akvatoriju Visa i okolnih otoka, koji je najbogatije ribolovno područje hrvatskog Jadrana. Vlada je donijela i uredbu o raspolaganju nekretninama koje se daju na korištenje tijelima državne uprave ili drugim tijelima korisnicima državnog proračuna te drugim osobama. Tom uredbom propisuju se mjerila i kriteriji, naknada za korištenje, podmirivanje troškova tekućeg i investicijskog održavanja nekretnina, stjecanja zakupa ili najma koje Agencija za upravljanje državnom imovinom daje na korištenje državnoj upravi i drugima. Vlada je donijela i uredbu o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u državnom vlasništvu.

U izmjenama Zakona o zračnom prometu, koji je upućen u saborsku proceduru, Hrvatska se obvezuje jače naglasiti ovlasti Europske agencije za sigurnost zračnog prometa u civilnom zrakoplovstvu. Dopunama zakona o suzbijanju zlouporaba droga, propisuje se obrazac o nošenju lijekova koji sadrže droge i psihotropne tvari koji izdaje ovlašteni liječnik osobi koja putuje u države šengenskog prostora. Prijedlogom izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti vrijeme provedeno u dežurstvu, stalnoj pripravnosti, smatra se radnim vremenom i uračunava se u mjesečni fond radnih sati. Određuje se i da radni tjedan za zdravstvene djelatnike ne može biti dulji od 48 sati, osim iznimno i uz pristanak radnika.