c S
Dnevne novosti

Dubrovnik: Radne skupine Parlamentarne skupštine Mediterana

20.06.2011 07:18 DUBROVNIK, 19. lipnja 2011.(Hina), U Dubrovniku je u nedjelju počeo sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana (PSM) koje će se baviti mirom na Bliskom istoku i borbom protiv terorizma.
Dvodnevni skup čiji su domaćini Hrvatski sabor i izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana okupio je 50-ak sudionika, članova parlamenata iz 16 zemalja Mediterana.

Središnje teme skupa su mir, u prvom redu na Bliskom Istoku, te učinkovita borba protiv terorizma.

Obraćajući se okupljenima predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je kako se svaka zemlja mora posebno promatrati kako se ne bi upalo u zamku stavljanja događaja pod isti nazivnik.

"Procesi koji se odvijaju na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi zahtijevaju našu punu pozornost i moramo pružiti punu potporu demokratizaciji tih zemalja te podržati one snage koje se bore za istinsku demokraciju", naglasio je Bebić.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana Tazir Kuba kazao je kako je pomoć političkim promjenama u sjevernoj Africi pokazala mogućnosti i snagu PSM-a koji je djelovao trenutno i učinkovito kako bi se osigurala dugoročna pomoć i pružila podrška demokratskim promjenama na tom području.

Sudionike skupa pozdravili su župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te voditeljica hrvatskog izaslanstva u PSM-u Dubravka Šuica koja je naglasila kako je Hrvatska vodeća zemlja u regiji koja želi sudjelovati u kreiranju kvalitetnih programa i pronalasku učinkovitih rješenja.

Tijekom rada sudionici skupa raspravljat će o energetici, te vodi i vodnom gospodarstvu, a bit će predstavljeni i prijedlozi izvješća i rezolucija za raspravu prije njihova usvajanja na plenarnoj sjednici koja će se održati u Palermu od 27. do 29. listopada ove godine.