c S
Dnevne novosti

Pismo A. Bjeliša predsjedniku Josipoviću

20.06.2011 07:16 ZAGREB, 18. lipnja 2011.(Hina), Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš uputio je pismo predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, u kojem ga moli za hitan sastanak zbog političkoga i medijskog pritiska na Sveučilište.
"Povod za slanje pisma je politički i medijski pritisak s kojim se posljednjih nekoliko mjeseci suočava Sveučilište u Zagrebu, a nakon što su se sveučilišna tijela i pripadnici akademske zajednice usudili javno kritizirati nacrte prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti te način njihove pripreme", navodi se u priopćenju i dodaje kako su zbog argumentirane kritike na nacrte zakona hrvatska sveučilišna zajednica, posebno Sveučilište u Zagrebu, izloženi diskreditaciji koja je nespojiva s vrijednostima pravednoga, otvorenoga i demokratskog društva.

Ističe se kako je zbog atmosfere stvorene proteklih tjedana, rektor Bjeliš u pismu zamolio predsjednika Josipovića za hitan sastanak te da je kopiju pisma poslao i predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor.