c S
Dnevne novosti

Božinović u Parizu na radionici o globalnoj sigurnosti

20.06.2011 07:14 ZAGREB, 17. lipnja 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović sudjelovao je u petak na 28. međunarodnoj radionici o globalnoj sigurnosti u Parizu, a na kojoj se govorilo o obrani od tzv. cyber napada, o misiji ISAF-a u Afganistanu, te o krizi u Sjevernoj Africi i Bliskom istoku, priopćeno je iz MORH-a.
Ovogodišnja radionica okupila je tridesetak ministara obrane, vanjskih poslova i ostalih visokih dužnosnika iz obrambenog sektora iz zemalja Europe i svijeta, kao i predstavnika iz obrambene i informatičke industrije.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje radionice bila je obrana od tzv. cyber napada.

Razgovaralo se i o misiji ISAF-a u Afganistanu, te o krizi u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku, kaže se u priopćenju. Božinović je u sklopu radionice zajedno s ministrima obrane iz regije sudjelovao na panelu o sigurnosnim izazovima i suradnji zemalja jugoistočne Europe.

Posebno je naglašena važnost zajedničke obrambene suradnje te daljnji procesi euroatlanskih integracija u regiji.

Božinović je tom prigodom naglasio nedavnu objavu uspješnog završetka pregovora za ulazak Hrvatske u EU, a što izravno pridonosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Naglasio je i kako će Hrvatska nastaviti s potporom svim zemljama u regiji u njihovu približavanju euroatlantskim integracijama "jer je zajednički interes potpuna integracija regije u EU".

Naglasio je i važnost regionalne suradnje na području obrambene industrije.

Govoreći o hrvatskom doprinosu u misiji ISAF-a u Afganistanu, ministar Božinović naglasio je ulogu Hrvatske u školi vojne policije u Kabulu kao vodeće zemlje, kao i uključivanje ostalih zemalja u regiji tu inicijativu s ciljem ispunjavanja kritičnih sposobnosti odnosno instruktora i mentora u misiji ISAF-a, kaže se u priopćenju.