c S
Dnevne novosti

Varaždin: konferencija o širenju Europske unije

20.06.2011 07:22 VARAŽDIN, 17. lipnja 2011.(Hina), Europska je unija otvorena i spremna za Hrvatsku, a dvije ili tri zemlje koje su skeptične treba uvjeriti u to da je ulazak Hrvatske u EU dobra stvar za Uniju, rekao je predsjednik Instituta europskih regija Franz Schausberger na konferenciji pod nazivom "Očekivanja od Europske unije" održanoj u petak u Varaždinu.
Glavna tema konferencije na kojoj se okupilo oko 150 sudionika bile su prednosti i nedostaci ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ona je održana u sklopu projekta "Sretna djetelina s četiri lista" kojem je cilj stvaranje pozitivnog ozračja među građanima prema proširenju EU-a na zemlje jugoistočne Europe.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a nositelj mu je Institut europskih regija sa sjedištem u Salzburgu. U projekt su uključeni partneri iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Od hrvatskih županija u projekt su uključene Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija.

O prednostima i nedostacima ulaska Hrvatske u EU, okupljenima su osim Franza Schausbergera, govorili predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković, Richard Masa iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Jan Kickert i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Pusić je istaknula da prema posljednjim anketama podrška hrvatskih građana ulasku Hrvatske u EU iznosi 56 posto, te da bi bilo idealno kada bi potpora bila oko 80 posto koliko je iznosila prije nego su počeli pregovori. Dodala je da je vrlo važno dobro informirati građane o promjenama koje će donijeti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kako bi se građani mogli pripremiti te da bi na referendumu znali za što se izjašnjavaju.

Uvjeren sam da će se hrvatski građani velikom većinom odlučiti za ulazak u Europsku uniju, istaknuo je Plenković te dodao da građanima treba omogućiti točne i istinite informacije o Europskoj uniji. Zato se i krenulo s jačom medijskom kampanjom kojom će se građanima objasniti što donosi ulazak u EU, rekao je Plenković.

Do 1. srpnja 2013. godine i ulaska u EU, Hrvatska mora nastaviti s provođenjem reformi. Neke su zemlje počele s reformama, a zatim zastale.Europska komisija želi vidjeti hoće li Hrvatska i nakon završetka pregovora nastaviti s reformama koje je započela, istaknuo je predsjednik Schausberger.