c S
Dnevne novosti

Jandroković: RH će pomagati susjedima na putu prema EU-u

21.06.2011 07:14 LUXEMBOURG, 20. lipnja 2011.Hina, Hrvatska će pružati potporu svim zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu prema Europskoj uniji i spremna im je u tome pomoći svojim znanjem i stečenim iskustvom tijekom pregovaračkog procesa, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.
"Mi smo s hrvatske strane potvrdili našu punu potporu svim zemljama jugoistočne Europe da, nakon što ispune potrebne uvjete, mogu postati članice EU-a. Mi ćemo učiniti sve da im pomognemo, pružajući im naša iskustva, naše znanje i sve što smo naučili kroz pregovore i vjerujem da će one slijediti hrvatski put i postati jednog dana punopravne članice, naravno kada se stvore uvjeti", rekao je Jandroković nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koji se održao nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Jandroković je istaknuo da je u ponedjeljak bilo vrlo ugodno biti hrvatski ministar i da su svi sudionici sastanka čestitali Hrvatskoj na postignućima koje je ostvarila u pristupnom procesu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je nakon sastanka da je "balkanska regija vrlo važna za Europsku uniju, te da želi vidjeti da cijela regija napreduje prema Uniji."