c S
Dnevne novosti

Božinović: OS RH štite hrvatsku suverenost i cjelovitost

21.06.2011 07:22 ZAGREB, 20. lipnja 2011.(Hina), Ministar obrane RH Davor Božinović izjavio je kako Oružane snage RH u potpunosti ispunjavaju svoju ustavnu ulogu zaštite suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a Hrvatska aktivno sudjeluje u svim NATO-vim procesima, čime joj se proširuju mogućnosti da utječe na oblikovanje sigurnosnoga okruženja.
Na predavanju "Oružane snage Republike Hrvatske 2020.", održanom polaznicima visokih vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, ministar Božinović je naglasio kako Hrvatska danas aktivno sudjeluje u međunarodnim operacijama UN-a, NATO-a i Europske unije s oko 470 pripadnika. Napomenuo je kako se povećavaju zahtjevi za posjedovanjem obrambenih sposobnosti, a definiranjem strateških smjernica pokrenut je proces izradbe novoga strateškog pregleda obrane.

"Članstvo i djelovanje u NATO-u bit će ključni pokretač transformacije u moderne snage, sposobne za suočavanje sa suvremenim izazovima", rekao je ministar Božinović, naglasivši kako su nasljeđe Domovinskoga rata i načela na kojima je on vođen, ugrađena u hrvatsku vojnu tradiciju, misao te duh današnjih i budućih Oružanih snaga RH. Istaknuo je kako nećemo težiti razvoju ukupnoga spektra obrambenih i vojnih sposobnosti, a radit će se na sposobnostima kritičnim za inicijalnu obranu i upravljanje krizama, te na onima na koje možemo računati u sklopu kolektivnoga aranžmana NATO-a.

Ostale sposobnosti razvijat će se u suradnji sa saveznicima ili zemljama u regiji, dodao je. Ministar Božinović naglasio je da Oružane snage RH moraju biti sposobne za obranu Republike Hrvatske i saveznika od agresije, za sudjelovanje u međunarodnoj sigurnosti te za davanje potpore civilnim institucijama. "Oružane snage i dalje će biti kopnene, pomorske i zrakoplovne, a zadržat će se i granska i rodovska struktura", a sadašnja zapovjedništva grana preimenovat će se i strukturirati u stožere grana s temeljnom zadaćom pripreme i uvježbavanja snaga, kazao je.

Najavio je i kako će se broj Oružanih snaga postupno smanjiti na 15 tisuća te da će se mijenjati i unutarnja struktura. "Zapovjedna struktura od Glavnog stožera do zapovjedništva bojne smanjit će se do 25 posto, a u upravnom dijelu Ministarstva obrane i Glavnog stožera ujedinjavat će se dužnosti radi izbjegavanja preklapanja poslova i ovlasti", rekao je ministar Božinović. Kopnene snage ostat će glavni generator snaga, od kojih će 50 posto biti ustrojeno, uvježbano i opremljeno za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, a 10 posto ih može biti raspoređeno ili raspoloživo za upućivanje u operacije.

"Mornaričke snage razvijat će sposobnost za zaštitu suverenosti te nadzor i zaštitu hrvatskih interesa na moru", a Obalna straža imat će prioritet u opremanju novim plovilima, rekao je. Napomenuo je i kako će zračne snage još neko vrijeme osiguravati zaštitu postojećim migovima te da će nabava novih zrakoplova ovisiti o financijskim mogućnostima, a kako je istaknuo, nacionalni sustav nadzora i zaštite zraka bit će potpuno uključen u NATO do 2018. godine.

Božinović je najavio da će Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski" u idućem desetljeću biti transformirano u visokoobrazovnu vojnu ustanovu integriranu u sveučilišnu zajednicu. Oružane snage RH u najvećoj mjeri bit će opremljene domaćom vojnom opremom, dok će se za najskuplje projekte razmotriti mogućnost multinacionalnih rješenja, što znači, kako je naveo, mogućnost zajedničke nabave s ostalim članicama NATO-a. Ministar obrane najavio je i da će se unutar infrastrukture racionalizirati broj nekretnina, odnosno smanjenje njihova broja za 50 posto, a vojarne koje nemaju kapacitet za razvoj više od 2 tisuće vojnika smatrat će se neperspektivnima.

"Kopnene snage raspolagat će s pet do šest vojarni s infrastrukturom na temelju vojnih baza, a mornaričke snage pored jedne pomorske baze oslanjat će se na civilne lučke kapacitete", rekao je Božinović dodavši kako će zrakoplovne snage raspolagati s dvije zračne baze, a snage za potporu će razvijati logističke baze na dvije lokacije. Glavni vježbovni infrastrukturni objekti koji imaju prioritet, bit će vojni poligoni Slunj i Gašinci.

Ministar Božinović ocijenio je kako će se obrambeni sustav prilagođavati gospodarskom stanju u državi te najavio da izdvajanje 2 posto BDP-a i dalje mora biti cilj za obranu. "Obrambeni proračun će se strukturirati po formuli 50:30:20", rekao je dodavši kako bi udio za opremanje i modernizaciju bio oko 20 posto, operativni troškovi 30 posto, a izdatci za osoblje oko 50 posto.