c S
Dnevne novosti

Počeo summit EU-a koji će potvrditi završetak pregovora RH

24.06.2011 07:44 BRUXELLES, 23. lipnja 2011. Hina Čelnici zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak navečer na dvodnevnom summitu u Bruxellesu tijekom kojeg će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine.

"U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici EU-a trebali prihvatiti na summitu u Bruxellesu.Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu Viktorom Orbanom.

Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Nakon završetka pregovora, tijekom poljskog predsjedništva u drugoj polovici godine bit će potpisan ugovor o pristupanju i onda može krenuti postupak ratifikacije u zemljama članicima. U roku od 30 dana od potpisivanja ugovora u Hrvatskoj se treba održati referendum o ulasku u EU-u. Europski parlament treba prije potpisivanja ugovora dati svoj pristanak.Očekuje se da će dvodnevnim summitom čelnika EU-a dominirati ekonomske teme. Čelnici bi trebali donijeti niz mjera za jačanje stabilnosti eura.