c S
Dnevne novosti

Hrvatska među europskim zemljama koje će testirati nuklearke

24.06.2011 07:37 BRUXELLES, 23. lipnja 2011.(Hina/Reuters) Hrvatska i još šest zemalja susjeda Europske unije dogovorili su se da će slijediti EU te provesti nove provjere sigurnosti svojih nuklearnih elektrana, priopćila je u četvrtak Europska komisija.

"U svjetlu ponovne procjene nuklearnih elektrana u EU-u koja je u tijeku, nekoliko susjednih zemalja provest će slične testove", kazala je u priopćenju EK. "Armenija, Hrvatska, Rusija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Bjelorusija dogovorile su se danas da će ponovno ocijeniti svoje postojeće i planirane nuklearne elektrane, koristeći kao referencu provjere izdržljivosti koje je razvila Europska unija", dodaje se u priopćenju.

Hrvatska je sa Slovenijom suvlasnik nuklearke Krško svaka s polovicom udjela. Nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, uzrokovane najprije potresom a potom tsunamijem, Europska unija odlučila je provesti provjere izdržljivosti svojih nuklearnih postrojenja, njih ukupno 143 u EU-u, u cilju smanjivanja na najmanju moguću mjeru posljedica nesreća poput one u Japanu. Provjere izdržljivosti nuklearki u EU-u započele su 1. lipnja, a trebale bi biti gotove do konca godine.