c S
Dnevne novosti

Josipović: došlo je vrijeme da se prekine s "virtualnim antifašizmom"

24.06.2011 07:41 SISAK, 22. lipnja 2011. Hina Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je sa središnje svečanosti proslave Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, ocijenio da je došlo vrijeme da se na hrvatsku povijest gleda bez strasti i s razumom te da se prekine s "virtulanim antifašizmom" koji nije priznavao partizane i njihova znakovlja.

Došlo je vrijeme da na povijest gledamo razumom, te da se prestane s "našim virtualnim antifašizmom" koji je jedno vrijeme, nažalost, diktirao način obilježavanja pravog antifašizma, koji se hvalio antifašističkim stečevimana kada je riječ o Europi i međunarodnim odnosima, a istodobno nije dopuštao obnavljanje partizanskih spomenika i nije poštovao saborsku Deklaraciju o antifašizmu, istaknuo je predsjednik Josipović na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska.

Da se vremena ipak mijenjaju, ustvrdio je, pokazuje i to što se u zadnje vrijeme pristupilo obnavljanju nekih spomenika antifašističkoj borbi, a i predstavnici najviše državne vlasti sve češće zajednički sudjeluju u obilježavanju antifašističkih pobjeda. "Iz onoga što se dogodilo u Drugome svjetskom ratu treba izvući pouke - domoljublja, junaštva i žrtvovanja za druge, koje su razumjeli i naši branitelji tijekom Domovinskog rata", istaknuo je predsjednik, poručivši kako borce Drugog svjetskog rata treba tretirati kao domoljube i branitelje sa svim pravima koje takvi ljudi trebaju imati. Na središnjem skupu u Brezovici, koji je danas održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića te predsjednika vlade i Hrvatskog sabora, govorili su i potpredsjednik Sabora Josip Friščić te potpredsjednik vlade Gordan Jandroković. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Josip Friščić je istaknuo da su u Domovinskom ratu obranjene granice, stvorene u vrijeme antifašističke borbe te uvjeti za život po pravilima demokratske Europe. Da nije bilo antifašističkih zasada i temelja, ova generacija ne bi imala mogućnost da se uskoro na referendumu "demokratski izjasni o uvjetima kako želimo živjeti na ovim prostorima", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Izaslanik predsjednice vlade, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ustvrdio je pak da je hrvatska povijest 20. stoljeća bila obilježena dubokim prijeporima i kontroverzama, ali i da smo to uspjeli prevladati pomirbom i zajedništvom iskazanima tijekom Domovinskog rata. "Bez tog zajedništva i pomirbe, za koju se zalagao i prvi hrvatski predsjednik, i sam antifašistički borac, dr. Franjo Tuđman, ne bi bilo hrvatske države. Stoga nam je zajednička zadaća da hrvatsko društvo 21. stoljeća ne bude obilježeno podjelama koje proistječu iz Drugog svjetskog rata", rekao je Jandroković, poručivši da uz osudu svakog totalitarizma i ekstremizma, hrvatsku budućnost želimo graditi na čvrstim europskim temeljima.

Prigodne govore održali su i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Ratko Maričić te županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel. Tijekom središnje proslave u Brezovici, Hrvatska čista stranka prava (HČSP) organizirala kontraskup ističući svoje neslaganje s obilježavanjem Dana antifašističke borbe i, kako ističu, veličanjem pokolja nad hrvatskim narodom.