c S
Dnevne novosti

Agencije o proslavi 20. godišnjice hrvatske nezavisnosti

27.06.2011 07:06 ZAGREB, 25. lipnja 2011.(Hina), Strane novinske agencije u svojim izvještajima o proslavi 20. godišnjice hrvatske neovisnosti redom ističu kako se ona odvija samo dan nakon što je Hrvatska dobila najljepši mogući poklon - odluku o završetku pregovora s EU-om.

Strane agencije, francuski AFP, austrijska APA, talijanska ANSA, slovenska STA te srbijanske Tanjug i Beta, u izvještajima navode da je hrvatski državni vrh počeo obilježavanje 20. godišnjice nezavisnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine i na Mirogoju, potom sudjelovao na misi za Domovinu u zagrebačkoj katedrali, te da je održana svečana sjednica vlade tim povodom. Dodaje se da će središnja proslava biti održana u Vukovaru i da će navečer u Zagrebu biti priređen svečani koncert. AFP prenosi riječi premijerke Kosor sa sjednice vlade da se proslava 20. godišnjice nezavisnosti odvija osnažena zajedničkim uspjehom u ostvarivanju strateškoga cilja: "Povratka Hrvatske kući, tamo gdje pripada - u Europu".

Agencija također prenosi rezultate ankete po kojoj je 90 posto hrvatskih građana smatra da je odluka o osamostaljenju bila ispravna. STA navodi, među ostalim, da je predsjednik Ivo Josipović kazao kako je današnji dan prigoda za zahvalu svima koji su odgovorno i hrabro branili hrvatsku slobodu. "Njihova spremnost na žrtvu vlastita života za naše pravo da živimo u slobodi i pravdi nažalost tako jasno pokazuje izdajničku odvratnost korupcije i bezakonja te zločinačko lice onih koji su rat iskoristili za nezakonito otimanje narodne imovine, koji su ratnim profiterstvom pljunuli na svetost žrtve", rekao je predsjednik Josipović, prenosi STA. Slovenska agencija također navodi da se na zagrebačkim ulicama ne osjeća praznični duh, niti se može vidjeti uobičajena subotnja vreva u centru, objašnjavajući to činjenicom da je većina građana spojila nekoliko slobodnih dana i otputovala iz grada.

Austrijska APA piše da se u Hrvatskoj danas osjeća gotovo samo ponos, jer ankete pokazuju da 90 posto ljudi smatra kako je odluka o neovisnosti bila ispravna, čelnici države i vlade istodobno hvale svoje prethodnike i sami sebe za ostvareno u posljednjih 20 godina, a domaći mediji na naslovnicama naglašavaju kako su pregovori s EU-om završeni točno na vrijeme za veliku proslavu nezavisnosti. Agencija, međutim, dodaje da ispod te sjajne površine Hrvatska i dalje treba provesti radikalne reforme prije ulaska u Uniju, te da će u za izlazak iz gospodarske krize vlada morati donijeti teške i nepopularne mjere.

Tanjug i Beta, navodeći kronološki sve dijelove današnje hrvatske proslave, navode da su program obilježavanja usuglašen nakon dugih pregovora između premijerke Kosor i predsjednika Josipovića, te da je bilo prijepora oko mogućeg pozivanja predsjednika svih susjednih država na proslavu, ponajviše zbog moguće nazočnosti Borisa Tadića. Obje agencije u izvještajima objašnjavaju da se Dan državnosti slavi na dan kada je Hrvatska donijela odluku o suverenosti i samostalnosti, temeljeno na prethodno održanom referendumu na kojem se ogromna većina građana izjasnila za to.

Talijanska ANSA, koja je ranije javila o čestitki predsjednika Giorgija Napolitana hrvatskom kolegi Josipoviću, posebno naglašava da se središnja proslava odvija u Vukovaru, gradu mučeniku i simbolu Domovinskog rata.