c S
Dnevne novosti

Jandroković se sastao s Libermanom

28.06.2011 07:09 ZAGREB, 27. lipnja 2011.(Hina), Pitanje palestinske državnosti kompleksno je pitanje i Hrvatska još nije donijela konačnu odluku o tome kako će najesen glasovati u Ujedinjenim narodima, nego će odluku donijeti uz konzultacije s partnerima iz Europe i Sjedinjenih Država, rekao je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji za novinare s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Libermanom.

Palestinci su najavili da će u rujnu u Ujedinjenim narodima tražiti priznanje svoje države, a izraelski mediji su najavljivali da je Liberman kojemu je ovo treći posjet Hrvatskoj u zadnjih godinu i pol dana, došao lobirati da Hrvatska ne prihvati taj palestinski zahtjev. Liberman će poslije Hrvatske posjetiti i Albaniju i Austriju, a idući tjedan izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetit će Rumunjsku Bugarsku, Poljsku i Mađarsku.

"S obzirom na osjetljivost i kompleksnost teme (...), Hrvatska vrlo pozorno prati što se događa, a konačnu ćemo odluku donijeti nakon konzultacija sa saveznicima u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je hrvatski ministar. "Naša je vlada mnogo puta rekla da su nužni izravni pregovori bez postavljanja ikakvih uvjeta", rekao je Liberman i dodao da Palestinci povlače jednostrane poteze koji "štete mirovnome procesu". "Svaki jednostrani potez Palestinske samouprave donosi sve više napetosti i problema", rekao je i dodao kako je to za "neke elemente u arapskome svijetu možda način da izbjegnu stvarnost i probleme kod kuće".

Po Libermanovim riječima, nema veze "između stanja u arapskome svijetu i izraelsko-palestinskih odnosa". Odnosi Izraela i Hrvatske bolji su nego ikad prije, rekao je Jandroković i pozdravio najavljeni dolazak predsjednika izraelskog parlamenta Knesseta Reuvena Rivlina na ovogodišnji "Croatia Summit" u Dubrovniku. Ministri su izrazili zadovoljstvo što je Hrvatska od ove godine prvi put uključena u krug pobjedničkih zemalja u Drugom svjetskom ratu koje Muzej holokausta Yad Vashem poziva na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Izraelu.

Nužno je jačati i gospodarsku suradnju, rekao je Jandroković. "Vjerujemo da će sve češći kontakti poduzetnika i biznismena dovesti do toga da robna razmjena i međusobne investicije budu bolje". Obje strane i žele da se svi procesi i na jugoistoku Europe i na Bliskom istoku riješe na miran način i da obje regije napreduju, rekao je Jandroković Liberman je Hrvatskoj čestitao 20. godišnjicu nezavisnosti i završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom.