c S
Dnevne novosti

Na javnoj raspravi Akcijski plan za održivu proizvodnju i potrošnju

29.06.2011 07:16 ZAGREB, 28. lipnja 2011.(Hina), Prijedlog nacrta Akcijskog plana za održivu proizvodnju i potrošnju (AP-OPP) čiju je izradu koordiniralo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nalazi se na javnoj raspravi do 10. srpnja, priopćilo je u utorak ministarstvo i pozvalo javnost da se davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi uključi u javnu raspravu.

Održiva proizvodnja i potrošnja koncept je koji označava stvaranje proizvoda i pružanje usluga na održivi način, odnosno tako da su negativne posljedice po okoliš i društvo minimalne. Koncept održive proizvodnje i potrošnje (OPP) zaokružuje brigu o proizvodu (usluzi) i njegovom utjecaju na okoliš i društvo kroz cijeli životni ciklus što čini najveći pomak od dosadašnjih koncepata održivosti koji su se uglavnom fokusirali na samo jednu životnu fazu, navodi u priopćenju ministarstvo.

Dodaje kako je Strategija održivog razvitka Republike Hrvatske prepoznala održivu proizvodnju i potrošnju kao važan izazov na koji Hrvatska mora odgovoriti ako želi postići održivi razvitak. "Upravo u tu svrhu se i donosi Akcijski plan koji pored analize postojećih mjera održivosti navodi nove konkretne mjere koje se trebaju poduzeti u idućih pet godina, izvore financiranja, odgovorno tijelo i suradnike te pokazatelje uspješnosti provedbe", navodi ministarstvo.

Sastavljanju Akcijskog plana prethodile su konzultacije sa svim važnijim dionicima, predstavnicima tijela državne uprave, organizacija civilnog društva i poslovnog sektora, analiza literature, relevantne dokumentacije te pravnih akata koje su rezultirale izradom Analize stanja održive proizvodnje i potrošnje u Republici Hrvatskoj, koja je u skladu sa Strategijom održivog razvitka Republike Hrvatske te mediteranskom orijentacijom ukazala na prioritetna područja održive proizvodnje i potrošnje i stoga ima ključnu ulogu za smisleno sagledavanje Akcijskog plana kao cjeline.

Temeljem procjene utjecaja na okoliš i društvo pojedinih ekonomskih grana posebna se pažnja prilikom izrade Analize stanja obratila energiji, vodi, prometu (povezivanju Hrvatske) turizmu i poljoprivredi, dok je otpad prepoznat kao općeniti problem Mediterana te je obrađen kao zasebno među-tematsko područje, stoji u priopćenju ministarstva. Prijedlog nacrta Akcijskog plana za održivu proizvodnju i potrošnju Republike Hrvatske objavljen je na internetskim stranicama ministarstva http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=10844.

Javna rasprava se provodi u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja. U javnu raspravu može se uključiti u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb ili na adresu e-pošte: branka.pivcevic-novak@mzopu.hr.