c S
Dnevne novosti

Šimunović u Bruxellesu na sastanku s Ashton

29.06.2011 07:08 ZAGREB, 28. lipnja 2011.(Hina), Državni tajnik hrvatskog Ministarstva obrane Pjer Šimunović sudjelovao je u utorak u Bruxellesu na sastanku s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije i potpredsjednicom Europske komisije Catherine Ashton, koji je organiziran za ministre obrane europskih zemalja članica NATO-a, nečlanica EU-a te kandidatkinja za članstvo u EU, priopćeno je iz MORH-a.

Politički dijalog s ministrima obrane partnerskih zemalja organiziran je kao sastanak s ciljem nastavka političkog dijaloga i informiranja o najznačajnijim pitanjima vezanim uz Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP) EU-a. Ovo je prvi takav sastanak u posljednjih gotovo godinu dana i prvi nakon što je Europsko vijeće 24. lipnja 2011. u svojim zaključcima utvrdilo dovršetak pregovora s RH, stoji u priopćenju.

Na sastanku se raspravljalo o inicijativama vezanim uz razvoj sposobnosti za upravljanje krizama i obrambenih sposobnosti EU-a, te o odnosima i perspektivama suradnje NATO-a i EU-a. Razgovaralo se i o trenutnom statusu ZSOP operacija, poglavito u Adenskom zaljevu i Somaliji te BiH te o budućnosti partnerstva i modalitetima suradnje između EU-a i europskih država kandidatkinja za članstvo u EU i država NATO-a nečlanica EU-a, napominje se.

U pripćenju se ističe kako je Šimunović u svojem izlaganju istaknuo kako je Hrvatska, kao buduća članica EU-a, u potpunosti spremna za sudjelovanje u izgradnji zajedničke europske sigurnosti te podržava nastojanja usmjerena k razvoju vjerodostojne Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, pri čemu i sama daje konkretan doprinos kroz sudjelovanje u operacijama i borbenim skupinama EU.

"Hrvatska snažno zagovara jačanje sposobnosti EU-a za odgovor na krize i jačanje obrambenih sposobnosti EU-a kroz inicijative udruživanja i dijeljenja (pooling and sharing), pokrenute Weimarskim pismom i Ghentskom inicijativom", rekao je, po priopćenju, Šimunović. Osim predstavnika RH, na sastanku su nazočili i predstavnici Kraljevine Norveške, Republike Makedonije, Republike Albanije, Turske, Crne Gore i Islanda.