c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

30.06.2011 07:18 ZAGREB, 29. lipnja 2011.Hina, Hrvatski sabor nastavlja u četvrtak 23. sjednicu raspravom o izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, a po kojemu je u 2010. godini njezin ured postupao u 1474 slučaja.

Najveći broj predmeta, navodi se u izvješću, odnosio se na područje socijalne zaštite, zatim pristupačnosti, te mirovinskog osiguranja, rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U izvješću se ističe i kako problemi koje nije bilo moguće riješiti protekle godine, poput provođenje postupka vještačenja po socijalnom modelu invaliditeta, a ne po medicinskom, te pravo na inkluzivno obrazovanje na svim razinama, ostaju i dalje pitanja na kojima treba intenzivnije raditi, te poboljšati međuresornu suradnju kako bi se unaprijedio postojeći sustav.

Pravobraniteljica ukazuje i na potrebu dosljednije provedbe Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Izvješće je raspravio Odbora za rad i socijalno partnerstvo, koji ga je ocijenio cjelovitim, opsežnim i objektivnim, te su podržani napori koje Ured pravobraniteljice ulaže u rješavanje postojećih problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom.