c S
Dnevne novosti

Potpora Zakonu o državnom uredu za reviziju

30.06.2011 07:19 ZAGREB, 29. lipnja 2011.Hina, Saborski klubovi poduprli su u srijedu konačni prijedlog Zakona o državnom uredu za reviziju kako bi se ustrojstvo i rad revizijskog ureda uskladilo s preporukama Europske unije i izmjenama Ustava RH te osigurala neovisnost revizije i uspostavilo više reda u trošenju javnoga novca.

Ivana Maletić, državna tajnica u Ministarstvu financija, istaknula je kako će se revizija izvještaja o izvršenju državnog proračuna ubuduće obavljati svake godine, a izvješće o obavljenoj reviziji dostavljat će se Hrvatskom saboru do 1. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu. U odnosu na prvo čitanje, dodala je, postroženi su i uvjeti koje mora ispunjavati ovlašteni državni revizor, koji neće smjeti biti osuđivan ni za koju vrstu kaznenog djela, a ne samo za djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, kako je prvobitno predloženo.

Zbog sprječavanja sukoba interesa, ovlašteni državni revizor neće smjeti biti član nadzornog odbora ili drugog tijela trgovačkih društava koje podliježu reviziji Državnog ureda za reviziju. Damir Sesvečan, u ime Kluba HDZ-a, podržao je jačanje neovisnosti i samostalnosti Državnog ureda za reviziju. "Potreba donošenja ovoga zakona proizlazi iz promjena Ustava i usklađivanja s preporukama Europske unije", ustvrdio je Sesvečan, pohvalivši konačni tekst zakona "koji je dodatno uređen u odnosu na prvo čitanje i u kojemu je predlagatelj prihvatio najveći broj primjedaba saborskih klubova". Potporu je dao i Klub SDP-a, a Nadica Jelaš također je rekla kako je "neovisnost i samostalnost" Ureda za reviziju suština ovog zakonskog teksta.

Podsjetila je kako je u raspravi u prvom čitanju predloženo da velike revizorske ovlasti budu usklađene s uvjetima koje će morati zadovoljavati budući ovlašteni revizori, ali i s mogućnošću njihove suspenzije o kojoj bi odlučivao Sabor. Predlagatelj je to, dodala je, uzeo u obzir tako da po konačnom zakonskom tekstu ovlašteni revizor neće moći biti u sukobu interesa, niti osuđivan, a uvodi se i mogućnost da se pojedinačne revizije obavljaju na prijedlog Sabora. Sabor je danas raspravio i Konačni prijedlog Zakona o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina (prometne, javne, komunalne i druge infrastrukture te ceste, vodne građevine, željezničke infrastrukture i slično).

Tim se zakonom, slično kao u Litvi, Rumunjskoj i Bugarskoj, uređuje i oslobađanje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i/ili prava građenja na zemljištu koje je vlasnik ili kojim upravlja pravna osoba u stopostotnom vlasništvu RH ili lokalne samouprave, te pravna osoba čiji je osnivač RH ili lokalna samouprava. Sabor je nastavio rad raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.