c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi pohvalili rad pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

01.07.2011 07:16 ZAGREB, 30. lipnja 2011.Hina, Svi saborski klubovi podržali su u četvrtak izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2010., uglavnom hvalivši aktivnosti njezina ureda, usmjeren poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, ali i pozivajući državnu vlast na jači angažman u tom području.

Ljubica Lukačić (HDZ) ocijenila je da je pravobraniteljica Anka Slonjšak u izvješću kvalitetno predstavila s kojim se to problemima najčešće susreću osobe s invaliditetom te kako ih otklanjati. Posebnu pozornost Lukačić je posvetila zapošljavanju osoba s invaliditetom, naglasivši da je zadnjih godina u tom području učinjen veliki pomak, ali da još ne možemo biti sasvim zadovoljni. Lani je zaposleno 1080 osoba s invaliditetom, u čemu vidi veliki doprinos Vlade kroz aktivnosti Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

No, istaknula je Lukačić, zadovoljstvo će biti veće kada poslodavci budu osobe s invaliditetom zapošljavali i bez državnih poticaja. "Osobe s invaliditetom najmanje koriste bolovanje, oni su radoholičari, jer kada im se često govore da nešto ne mogu ili ne znaju, oni dokazuju da to nije točno", dodala je.

Vesna Škulić (SDP) je, pak, ocijenila kako je izvješće "kvalitetno, ali upozoravajuće" jer sve obveze Vlada RH prihvaća samo formalno što se, kaže, najbolje vidi kad se hvalimo da smo među prvima prihvatili Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a još uvijek nismo dali niti jedno izvješće o njezinoj provedbi. Trebalo je nakon ratifikacije raditi i raditi, a mi stvaramo sustav u kojem netko može kupiti automobil bez PDV-a, a netko s istom invalidnošću ne može, netko može ići u školu, a netko s istom invalidnošću ne i slično, kazala je Škulić.

Ocijenila je da u financiranju projekata udruga vlada kaos. "Nekom je ministarstvo majka, a nekome maćeha, ovisno o tome koliko se puta pohvali rad Vlade", ustvrdila je Škulić. "Osobe s invaliditetom ne bi trebale biti manekeni ni jedne politike niti jedne vlade već neovisno raditi pod motom - 'ništa o nama bez nas' ", dodala je. Njezino izlaganje izazvalo je žestoke reakcije iz HDZ-ovih klupa, čije su ju zastupnice prozivale da po nalogu političkih mentora te u cilju predizborne kampanje samo iznosi političke pamflete, a da ju ne zanima skrb o osobama s invaliditetom.

"Kolegice Škulić, ako ne znate, predizborna kampanja još nije počela", poručila joj je Lukačić (HDZ). Danica Hursa (HNS/HSU) nužnim smatra snažniju ulogu države u zakonskoj regulaciji potrebne edukacije učitelja i nastavnika kako bi obrazovni sustav mogao odgovoriti na potrebe djece s poteškoćama u razvoju. O tome kako se država treba ponašati prema osobama s invaliditetom svjedoče, istaknula je, podatci iz izvješća da je najviše pritužbi podneseno u području socijalne zaštite, mirovinskog osiguranja, pravosuđa te pristupačnosti.