c S
Dnevne novosti

Jelavić: 1059 prijava zbog povreda prava djece u 2010.

01.07.2011 07:12 ZAGREB, 30. lipnja 2011.Hina, Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u četvrtak je u Hrvatskom saboru, podnoseći izvješće o radu svoga ureda u 2010., rekla da je prošle godine podneseno 1059 prijava zbog povrede prava 1761 djeteta, te da je, u usporedbi s 2009., riječ o povećanju nešto manjem od deset posto.

Najveći broj prijava - 331, odnosilo se na pravo na život uz roditelje i roditeljsku skrb, a u 282 slučaja prijavljeno je nasilje i zanemarivanje, istaknula je pravobraniteljica dodavši da upravo u tim područjima djeca najbolnije doživljavaju povrede svojih prava. Iako su djeca i obitelj pod osobitom zaštitom države, uočava se da institucije i sustav u cjelini nemaju odgovore na neke životne situacije, u kojima i zbog kojih djeca ne mogu ostvariti svoja prava, smatra Jelavić.

Uočeno je i da središte problema čine sporost institucija u donošenju odluka, neučinkovitost u njihovu provođenju te priznavanje nemoći pred nasiljem nad djecom, kao i pred manipulativnim ponašanjima roditelja. Ostale prijave - u 153 predmeta odnosile su se na zaštitu prava djece u obrazovnom sustavu, a bilo je i 72 prijave zbog povreda ekonomskih prava djece. Pravobraniteljica je upozorila i kako internet i mobiteli otvaraju vrata novim oblicima nasilja nad djecom. "Ta pojava sve više uzima maha, a ni djeca, ni roditelji ni stručnajci nisu još stekli dovoljno znanja i vještina za sprječavanje tog oblika nasilja", rekla je, istaknuvši važnost preventivnih programa.

Jelavić se osvrnula i na prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju, kojim se predviđa spajanje postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja. Postojanje samostalnog pravobraniteljstva za djecu, istaknula je, pokazuje brigu za djecu kao najranjiviji dio društva, zbog njihove ovisnosti o odraslima koji su i najčešći počinitelji nasilja. Želimo li izgubiti sljedećih nekoliko godina na ispitivanje funkcionalnosti novoga sustava ili se posvetiti zaštiti prava djece, upitala je.

Izvješće pravobraniteljice poduprli su svi saborski klubovi. Romana Jerković, najavivši potporu Kluba SDP-a, istaknula je "angažiranost pravobraniteljice koja je svojim nastojanjima često ukazivala na sporost i neučinkovitost sustava, no i žaljenje što za takva nastojanja uglavnom nema sluha kod političke elite koja može stvari mijenjati i donositi odluke na dobrobit djece". Nedjeljka Klarić (HDZ) istaknula je pak kako vlada podupire sve zahtjeve Ureda pravobraniteljice za djecu, pa su tako otvoreni "uredi u Zagrebu, Splitu i Rijeci, i to u potpuno novim i uređenim prostorima".

"Vlada snažno financijski podržava i osigurava nesmetan rad Ureda, te su u zadnjih nekoliko godina utrostručena sredstva za njegov rad", rekla je Klarić, pozdravljajući vladina stajališta da je to elementarni preduvjet za dugoročno djelovanje i prijateljsko okruženje u koje će, kaže, i dijete i roditelj rado doći. Pravobraniteljičino izvješće vjerodostojnim i sustavnim ocijenio je i Stanko Grčić (HSS).

Upozorio je, međutim, na zabrinjavajuće pokazatelje da su djeca i dalje često izložena nasilju odraslih i manipulacijama roditelja nakon razvoda braka. Mi u HSS-u upozoravamo da je svako nasilje, pa i medijsko, neprihvatljivo te da svako dijete ima pravo na sigurno odrastanja, istaknuo je Grčić. Sabor je danas završio s radom.