c S
Dnevne novosti

Zaključci sa sjednice Vlade RH

04.07.2011 07:20 ZAGREB, 1. srpnja 2011.(Hina), Vlada Republike Hrvatske sa sjednice u petak uputila je Hrvatskom saboru mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji je predsjedniku Sabora podnio Klub zastupnika HDSSB-a, aktom od 10. svibnja 2011. godine.

U mišljenju Vlada predlaže Saboru da ne prihvati navedeni Prijedlog zakona, između ostalog, i zbog toga jer je u tijeku izrada izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te da će se tom prilikom voditi računa i o najboljem mogućem načinu reguliranja pitanja vezanih uz školske odbore. Također, Vlada je uputila Saboru mišljenje o Prijedlogu zaključaka o položaju hrvatske nacionalne manjine u susjednim i drugim europskim državama s posebnim osvrtom na hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, Republici Sloveniji i Crnoj Gori, koji je predsjedniku Sabora podnio Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vlada je suglasna s navedenim Prijedlogom zaključaka, uz određene napomene. Naime, radi sprečavanja višeznačnog tumačenja točke 3. Prijedloga zaključaka, a imajući u vidu činjenicu da hrvatska zajednica u Republici Sloveniji još uvijek nema priznat pravni status nacionalne manjine, Vlada predlaže sljedeću formulaciju: „Zadužuje se Vlada Republike Hrvatske da u bilateralnim odnosima s nadležnim institucijama Republike Slovenije, sukladno njihovoj težnji, i dalje potiče pitanje priznanja statusa nacionalne manjine Hrvatima u Republici Sloveniji, te ostvarenje svih prava koja proizlaze iz tog statusa u Republici Sloveniji.“ Vlada je prihvatila Godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca u 2010. godini.

Iz Izvješća proizlazi da je Ured u 2010. godini zabilježio kvantitativni i kvalitativni napredak u obavljanju svih njegovih zakonskih zadaća. Također, Vlada je primila na znanje Drugo pisano izvješće o napretku dostavljeno MONEYVAL-u od Republike Hrvatske, usvojeno od strane Vijeća Europe, Odbora stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (Odbor MONEYVAL). U predmetnom Izvješću MONEYVAL-a o 3. krugu evaluacije mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj, rad Ureda za sprječavanje pranja novca ocijenjen je pozitivno, odnosno utvrđeno je da je Ured potpuno operativan i funkcionalan u svom radu i da na učinkovit način obavlja svoje dužnosti, te da aktivno i kvalitetno sudjeluje u međuinstitucionalnoj i međunarodnoj suradnji u području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Prihvaćeno je Izvješće o poslovanju Agencije za lijekove i medicinske proizvode za 2010. godinu. Izmijenjena je i dopunjena Odluka o vlasničkom restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji društva Badel 1862 d.d., u okviru mjera državne potpore prema Smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama. Odobrava se dodjela državne potpore društvu Badel 1862 d.d. kroz unos prava potraživanja Republike Hrvatske-Ministarstva financija u temeljni kapital u iznosu od 206.551.000,00 kuna. Navedeno potraživanje odobrava se unijeti u temeljni kapital Društva za povećanje temeljnog kapitala, te stjecanje u ime i za račun Republike Hrvatske 2.065.510 dionica izdavatelja Badel 1862 d.d., svaka nominalne vrijednosti 100,00 kuna.

Izmijenjena je Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene-luke nautičkog turizma Porto Mariccio. Naime, osnivač društva Porto Mariccio Marina d.o.o. je društvo AB MARIS d.o.o. u Vodnjanu, čiji su poslovni udjeli prodani društvu Kermas limited. Sukladno tome, društvo AB MARIS d.o.o. promijenilo je naziv u Kermas Vod jedan d.o.o., a društvo Porto Mariccio d.o.o. u Kermas Vod dva d.o.o. Sukladno tome, izmjenom Odluke mijenja se naziv koncesionara u Kermas Vod dva d.o.o.

Donesena je Odluka o prodaji potraživanja Ministarstva financija –Porezne uprave od društva Spačva d.d. u Vinkovcima, radi kupnje nekretnina namijenjenih za športsko-rekreacijske namjene Gradu Zadru. Odlukom se prodaje Gradu Zadru za jednu kunu dio potraživanja koja ima po osnovi neplaćenih poreza, doprinosa te kamata Ministarstvo financija-Porezna uprava od društva Spačva d.d. u Vinkovcima, u iznosu od 11.066.703,91 kune na dan 28. veljače 2011. godine. Ova Odluka provest će se pod uvjetom da Grad Zadar s navedenim sredstvima kupi nekretnine u Zadru od tvrtke Spačva d.d. te da Grad za iznos otkupljenih potraživanja stekne u vlasništvo nekretnine namijenjene za športsko-rekreacijske namjene.

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), kojom se u rujnu i listopadu 2011. godine na Kosovo upućuju, na rok od sedam mjeseci, 20 pripadnika Oružanih snaga, a u studenome 2011. godine jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također je donesena Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Odlukom će se u srpnju u mirovnu misiju UN-a u Zapadnoj Sahari (MINURSO) uputiti četvorica pripadnika OS-a u svojstvu vojnih promatrača do 31. prosinca 2011. godine, a u mirovnu misiju UN-a u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) također četvorica pripadnika OS-a.

U kolovozu će se dvojica pripadnika OS-a uputiti u mirovnu misiju u Liberiju (UNMIL) te po jedan pripadnik OS-a u mirovnu misiju u Sudanu (UNMIS) i mirovnu misiju u Indiji i Pakistanu. Donesena je i Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji Europske unije „EU NAVFOR Somalija-ATALANTA“, kojom će se u kolovozu 2011. godine u Zapovjedništvo Operacije u Northwoodu u Velikoj Britaniji uputiti jedan pripadnik OS-a Republike Hrvatske, na rok od sedam mjeseci.Izmijenjena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO/PfP vojnim vježbama.

U svezi sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO/PfP vojnim vježbama u prvoj polovici 2011. godine, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 3. veljače 2011. donijela Odluku kojom je određeno sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO PfP vojnim vježbama. Zbog promjene termina održavanja dviju međunarodnih vojnih vježbi, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. svibnja 2011. godine donijela Odluku kojom je izmijenjena navedena Odluka. Međunarodna vojna vježba „CROMINN 2011“ trebala se održati u svibnju i lipnju 2011. godine, ali će se zbog promjene termina održati u lipnju i srpnju 2011. godine.

Pokreće se postupak za dodjelu koncesije društvu Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva zaprimilo je tri zahtjeva za dodjelu koncesije za zahvaćanje voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodocrpilištu Kosnica I. faza i to od trgovačkih društava: Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., Zagreb, Zagrebačkog holdinga d.o.o., Zagreb i VG Vodoopskrba d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju, Velika Gorica.

Nakon razmatranja spomenutih zahtjeva, te imajući u vidu da je opskrbljenost vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava na području Zagrebačke županije znatno manja nego na području Grada Zagreba i Grada Velike Gorice, kao i činjenicu da je društvo Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., Zagreb otkupilo i u zakonitom je posjedu katastarskih čestica na kojima se nalazi vodocrpilište Kosnica I. faza, predmetnim Zaključkom pokreće se postupak za dodjelu koncesije spomenutom društvu. Također, spomenuto društvo ishodilo je i građevinsku dozvolu za ogradu i prometnice. Slijedom navedenoga, spomenuto društvo ispunilo je uvjete za podnošenje neposrednog zahtjeva, a sukladno članku 144. stavku 3. Zakona o vodama i članku 17. stavku 1. Uredbe o uvjetima i postupku za dodjelu koncesije na vodama i javnom vodnom dobru, a u vezi s člankom 251. Zakona o vodama.

Vlada se izjasnila o amandmanima i Prijedlogu amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog Zakona o cestama. Na članak 50. Konačnog prijedloga amandmane su podnijeli Klub zastupnika HNS-HSU, Klub zastupnika IDS-a, zastupnik Silvano Hrelja i Klub zastupnika HDZ-a. Vladi Republike Hrvatske obratio se Hrvatski lovački savez s prijedlogom amandmana na članak 50.; a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je analiziralo sadržaj i obrazloženja svih navedenih amandmana te utvrdilo da je nužno intervenirati u članak 50. Konačnog prijedloga Zakona o cestama vlastitim amandmanom, kojim bi se u ovom Zakonu na primjereni način uredilo pitanje odgovornosti za štetu divljači na javnoj cesti, a koje nije uređeno drugim posebnom propisima.

Predmetnim amandmanom uređuju se pitanje odgovornosti za štetu divljači na javnoj cesti po osnovi krivnje. Ujedno se uređuje da pravna osoba koja upravlja javnom cestom odnosno koncesionar odgovara za štetu na javnoj cesti od naleta divljači, ukoliko nije označio javnu cestu prometnom signalizacijom kako je u zahtjevu zatražila osoba koja gospodari lovištem. Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o provođenju mjera utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije 2010/639/CFSP i 2011/69/ZVSP u svezi sa situacijom u Republici Belarus.

Donesena je Odluka o provođenju mjera ograničavanja utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije 2010/638/ZVSP i 2011/169/ZVSP u odnosu na Republiku Gvineju. Također, donesena je Odluka o provođenju mjera utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije 2011/235/ZVSP u svezi sa situacijom u Islamskoj Republici Iran. Vlada je donijela i Odluku o provođenju mjera utvrđenih Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1973 (2011) te odlukama Vijeća Europske unije 2011/137/ZVSP i 2011/178/ZVSP u svezi sa situacijom u Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji. Također, donesena je i Odluka o provođenju mjera utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije 2010/656/ZVSP, 2011/18/ZVSP i 2011/221/ZVSP u vezi sa situacijom u Republici Côte d'Ivoire.

Vlada je donijela Odluku o provođenju mjera ograničavanja utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije 2011/172/ZVSP u odnosu na Arapsku Republiku Egipat. Donesena je i Odluka o provođenju mjera ograničavanja utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije 2010/573/ZVSP u odnosu na Republiku Moldovu. Također, Vlada je donijela Odluku o provođenju mjera ograničavanja utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije 2011/72/ZVSP u odnosu na Republiku Tunis. Donesena je Odluka o provođenju mjera utvrđenih Odlukom Vijeća Europske unije 2010/273/ZVSP u svezi sa situacijom u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Dopunjena je Odluka o provođenju mjera utvrđenih rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1267 (1999), 1333 (2000), 1363 (2001), 1373 (2001), 1390 (2002), 1452 (2002), 1455 (2003), 1526 (2004), 1617 (2005), 1735 (2006), 1822 (2008) i 1904 (2009) u svezi sa sankcijama protiv članova organizacije AL-Qaide, Osame Bin Ladena, talibana i drugih pojedinaca, skupina, gospodarskih subjekata i entiteta koji se s njima povezuju. Prihvaća se Izvješće o provedbi Zajedničkog memoranduma o prioritetima politike zapošljavanja Republike Hrvatske (JAP), u 2010. godini, kao i njegovog provedbenog plana, odnosno Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2010. godinu.

Zajednički memorandum o prioritetima politike zapošljavanja (Joint Assessment of the Employment Policy Priorities of the Republic of Croatia-JAP) pripremljen je u okviru Pretpristupne strategije Europske unije za Republiku Hrvatsku, odnosno u skladu s odredbama Pristupnog partnerstva na području zapošljavanja i socijalnog uključivanja. Zajednički memorandum o prioritetima politike zapošljavanja Republike Hrvatske (JAP) je usvojen Zaključkom Vlade na sjednici održanoj 24. travnja 2008. godine, a isti je 28. svibnja 2008. godine potpisan od strane najviših predstavnika Europske komisije o Vlade Republike Hrvatske.

Slijedom preuzetih obveza donijet je i provedbeni plan Zajedničkog memoranduma, odnosno Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2009 i 2010. godinu. Temeljem usvojenog i potpisanog Zajedničkog memoranduma dogovorena je i buduća suradnja Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske, koja se nastavlja i u praćenju provedbe dogovorenih prioriteta za koje je osigurana i financijska potpora kroz Instrument pretpristupne pomoći Europske unije (IPA).

Dana je suglasnost na Dopunu Statuta Agencije za upravljanje državnom imovinom, koju je donijelo Upravno vijeće Agencije na 12. sjednici održanoj 1. srpnja 2011. godine. Dopunom se ovlašćuje Upravno vijeće Agencije da donosi odluke o davanju pozajmica trgovačkim društvima koja su u vlasništvu ili u većinskom državnom vlasništvu.