c S
Dnevne novosti

MVPEI kritizira "netočne" reakcije na pregovaračke dokumente

04.07.2011 07:09 ZAGREB, 1. srpnja 2011.(Hina), Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je u petak reagirajući na, kako je reklo "netočne i paušalne reakcije" pojedinih komentatora na objavljene ključne dokumente hrvatskog pregovaračkog procesa s Europskom unijom, kako su objavljeni svi bitni dokumenti te kako za cjelovit uvid i ozbiljne komentare treba puno više vremena.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u petak je predstavila internetske stranice vlade i MVPE-ija na kojima hrvatski građani mogu pregledati sva pregovaračka poglavlja Hrvatske s Europskom unijom od kojih su posljednja četiri zatvorena u četvrtak.

"Vlada Republike Hrvatske je u cilju informiranja javnosti i transparentnosti, a sukladno ranijim najavama, nakon posljednje međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, održane 30. lipnja u Bruxellesu, danas učinila javno dostupnim sve bitne dokumente koje je Republika Hrvatska koristila u vođenju pregovora s Europskom unijom (izvješća o analitičkom pregledu pravne stečevine, hrvatska pregovaračka stajališta i dodatke na pregovaračka stajališta, te izvješća o ispunjenju obveza)", rekao je MVPEI u priopćenju.

Napominjući kako je objavljeno ukupno 139 dokumenata MVPEI je rekao kako je "jasno da je za cjelovit uvid i ozbiljne komentare potrebno puno više vremena od površnog pregleda naslova dokumenata". MVPEI nastavlja kako se iz objavljenih dokumenata i priloženih tablica mogu iščitati mjerila koja je Hrvatska trebala ispuniti u pristupnim pregovorima s EU-om, a da se u dodacima na pregovaračka stajališta vide prijelazna razdoblja i izuzeća.

Glede pregovaračkih stajališta Europske unije MVPEI ističe kako ih hrvatska vlada "ne može objaviti jer su ona vlasništvo država članica i za njihov se je sadržaj potrebno obratiti institucijama Europske unije". MVPEI napominje kako će uvjeti pod kojima će Hrvatska pristupiti Europskoj uniji biti "sadržani u Ugovoru o pristupanju na čijoj izradi rade stručni timovi pravnika s hrvatske i EU strane, a završetak njegove izrade očekuje se početkom jeseni".