c S
Dnevne novosti

Mladić će bojkotirati UN-ov sud

04.07.2011 07:04 AMSTERDAM, 3. srpnja 2011.(Hina/Reuters), Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bojkotirat će UN-ov sud za ratne zločine gdje bi se u ponedjeljak trebao izjasniti o optužbama za genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini, rekao je njegov odvjetnik Miloš Šaljić iz Beograda agenciji Reuters.

Ratko Mladić, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH, u ponedjeljak će drugi puta imati mogućnosti izjasniti se o krivnji. Mladić se u svom prvom pojavljivanju pred sudom 3. lipnja, koje je održano odmah po prebacivanju u Haag iz Srbije gdje je uhićen nakon 16 godina skrivanja, nije želio izjasniti o krivnji za optužnicu koja ga tereti za dvostruki genocid počinjen u Srebrenici i drugim dijelovima BiH te za zločine protiv čovječnosti.

Njegov odvjetnik Šaljić kazao je za britansku agenciju da će Mladić bojkotirati izjašnjavanje i tražiti da ga zastupaju njegovi branitelji. "Mladić se sutra neće pojaviti u sudnici osim ako na to neće biti primoran. On to ne želi jer još nema svoj odvjetnički tim", rekao je Šaljić agenciji Reuters. "Sud još nema službenih najava ili potvrde da se Mladić neće pojaviti tako da ne mogu komentirati", rekla je glasnogovornica suda Nerma Jelačić.

Ukoliko se Mladić ponovno odbije izjasniti o krivnji sud će, prema pravilima o postupku i dokazima, u njegovo ime evidentirati da se izjasnio da nije kriv. Mladić još nema haaškog branitelja po svome izboru jer tajništvo suda još nije dovršilo provjeru popisa branitelja za koje bi Mladić želio da ga zastupaju.

Mladić je prije desetak dana podnio popis odvjetnika po svom izboru i tajništvo Haaškoga suda mora provjeriti za svakog od njih udovoljavaju li kriterijima za zastupanje pred Haaškim sudom. Najavili su da će provjeru dovršiti do 1. kolovoza i stoga će u ponedjeljak Mladića ponovno predstavljati branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.