c S
Dnevne novosti

Sikorski: ugovor o pristupanju Hrvatske u EU ove jeseni

04.07.2011 07:07 VARŠAVA, 1. srpnja 2011.(Hina), Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan ove jeseni u Bruxellesu, Varšavi ili Zagrebu, izjavio je u petak poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

"Ugovor će biti potpisan u jesen, još nemamo točan datum, a što se mjesta potpisivanja tiče, postoje tri mogućnosti - Bruxelles, Varšava ili Zagreb", rekao je Sikorski skupini bruxelleskih dopisnika, koji su pozvani u Varšavu u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Poljski premijer Donald Tusk u petak je također najavio da će pristupni ugovor biti potpisan ove jeseni te najavio da će osobno donijeti ugovor u Zagreb prije svečanosti potpisivanja. Tusk nije precizirao gdje bi se ugovor potpisao. Poljski premijer je izrazio zadovoljstvo što će se ugovor potpisati za vrijeme poljskog predsjedništva, istaknuvši da više ne vidi nijedne političke prepreke za integraciju Hrvatske u EU, nakon što su uspješno završeni pregovori, najteži dio integracijskog procesa.

Tusk je dodao kako želi osobno donijeti u Zagreb pristupni ugovor prije potpisivanja "tako da ga Hrvatska dobije čim bude spreman" . Rekao je da će poljsko predsjedništvo zajedno s europskim institucijama učiniti sve da ugovor što prije bude spreman za potpisivanje, dodajući da sam datum potpisivanja sada nije najvažniji, nakon što je obavljen najteži dio posla.