c S
Dnevne novosti

Prizmić: helikopterski medicinski prijevoz ne funkcionira

05.07.2011 07:11 SPLIT, 4. srpnja 2011.(Hina), Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić na sastanku Odbora za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak pozvao je sve ustanove, a posebno vladu, koja je donijela odluku o helikopterskom dežurstvu od 17. lipnja do 30. rujna za medicinski prijevoz te traganje i spašavanje po kopnu i otocima, da omoguće provedbu te odluke.

"Nedopustivo je da tako nešto ne funkcionira jer je uistinu riječ o žurnim situacijama i stanjima, kad tko može ostati bez glave jer nešto na razini raznih ministarstava nije u redu. Problem je jedino u tome što je taj zračni prijevoz dodijeljen MORH-u kao vojsci, a riječ je o isključivo civilnoj djelatnosti. I zapravo sad mi, koji smo dio civilnih struktura, to ne možemo raditi jer se trebamo prilagođavati nekim zapovijedima i vojnim propisima", upozorio je Prizmić na sastanku na kojem se govorilo o sigurnosti i mjerama tijekom turističke sezone.

On drži da se treba prestati nadmudrivati jer, ako se dogodi prometna nesreća, primjerice na Hvaru, s više teško ozlijeđenih, helikopter će poletjeti bez medicinske pratnje i spasioca", rekao je Prizmić, dodavši kako to nikomu ne koristi. Liječnik u splitskoj Hitnoj pomoći dr. Miho Sušić objasnio je kako njihov tim helikopterske službe, u kojem su liječnik i medicinski tehničar, dežura 24 sata u Divuljama već 18 dana, ali da do danas nije nijedanput intervenirao jer nema dozvolu da uđe u helikopter, premda oni lete svaki dan. Liječnik, primjerice na Lastovu, helikopterom leti s pacijentom i tako ostavlja otok gotovo pola dana bez zdravstvene skrbi, sve dok se ne vrati redovitom trajektnom ili nekom drugom vezom. Tako je i na drugim otocima jer ministarstvo zdravstva i ministarstvo obrane nisu potpisali ugovor.

Tako se izravno ugrožavaju ljudski životi na otocima jer su bez zdravstvene skrbi, upozorio je dr. Sušić. Bit je u tome što helikopterski tim nema dozvolu ministarstva obrane da uđe u helikopter, objasnio je članovima odbora za sigurnost koje je, među ostalim, zanimalo kako u helikopter može ući otočni liječnik. "Kad otočni liječnik pozove helikopter, to čini u hitnim slučajevima, a u našem je slučaju riječ o dežurstvu, kao da je riječ o dvjema državama u istoj vladi. To je jednostavno nerazumljivo i bez pravog odgovora. Kad mi kao civilne osobe uđemo u MORH-ov helikopter, uđemo u vojni objekt i to je nedefinirana situacija", istaknuo je Sušić.

"Zanimljivo je kako se po trudnicu na Vis leti jer se to smatra vojnom zadaćom. Nije normalno da se u 21. stoljeću, kad smo na pragu Europske unije, tako odnosimo prema takvu letu. Zato upozoravamo da nadmudrivanje prestane. Dva se ministarstva ponašaju poput dvaju feuda, kao da nije ista država. Krajnje je vrijeme da se to sredi", zaključio je Prizmić. O nevoljama zbog požara govorio je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Felicijo Parčina, rekavši kako vatrogasci znaju piromana koji od početka godine od 17 do 19 sati stalno podmeće požare na širem splitskom području, i to u TTTS-u, Lipovcu, na Kamenu i Donjem Sitnom.

"Svaki drugi  treći dan podmeće požare i to bi odmah trebalo spriječiti. Policiju bih zamolio da nešto učini jer je to postalo nepodnošljivo. Najnoviji požar izbio je na Kamenu u blizini kuća. Ne znamo je li razlog podmetanju radi prenamjene zemljišta ili što drugo, ali bi trebalo što prije uhititi počinitelja i primjereno ga kazniti", rekao je Parčina.