c S
Dnevne novosti

Pusić: pristupni ugovor najvjerojatnije u prvoj polovici prosinca

05.07.2011 07:10 ZAGREB, 4. srpnja 2011.(Hina), Hrvatska će potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom najvjerojatnije u prvoj polovici prosinca, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić na domjenku nakon sjednice Odbora.

"Nemam informacija o konkretnom danu, ali imam također imam informacije da će to najvjerojatnije biti u prvoj polovici prosinca", rekla je Pusić u izjavi za novinare, dodajući da će se izbori u Hrvatskoj svakako održati prije referenduma o članstvu u EU. "Moje je mišljenje da je logično da izbori budu raspisani na prvoj sjednici parlamenta ujesen i da se održe negdje početkom listopada, ...a moj dojam je da je mišljenje vlade da bi bilo bolje da izbori budu u studenome", rekla je.

Na domjenak, upriličen nakon sjednice Nacionalnog odbora povodom uspješnog okončanja pregovora s EU-om, pozvani su veleposlanici zemalja članica EU-a, zemalja iz regije koje imaju europsku perspektivu te veleposlanik Turske - zemlje koja pregovara o članstvu i veleposlanik SAD-a kao zemlje koja je pratila pregovarački proces i pomogla u cijelom procesu, a također u procesu pristupanja NATO-u. "Pozvali smo te veleposlanike kao predstavnike zemalja koje su pomogle Hrvatskoj u cijelom procesu, ali i kao pojedince, dakle kao osobe koje su s nama radili u ovom dugačkom, a naročito u ovom završnom dijelu našeg procesa", kazala je Pusić dodajući da su Hrvatskoj u pregovaračkom procesu pomogle "sve zemlje u različitim fazama kad je trebalo primjerom ili nekim rješenjem ili kreativnim inputom riješiti neki problem u cijelom procesu".

Zahvalivši veleposlanicima zemalja u regiji Pusić je rekla da Hrvatska ulazi u EU, ali se ne seli. "Geografski ćemo ostati točno ovdje gdje smo uvijek i bili i naš uspjeh je uspjeh regije i mora biti u perspektivi uspjeh regije i našeg uspjeha nema bez uspjeha cijele regije", ocijenila je. Zahvalila je i mađarskom predsjedništvu EU-a "koje je protrčalo s nama kroz cilj i svakako ćemo taj način i pristup zapamtiti kad dođe vrijeme za naše susjede da završe pregovore i da postanu članicama". Također je zahvalila članovima Nacionalnog odbora, koji će funkcionirati do kraja ovog saziva Sabora i pratiti ispunjavanje preuzetih obveza, te pregovaračkom timu na čelu s glavnim pregovaračam Vladimirom Drobnjakom koji je također nazočio domjenku.

U idućem sazivu Sabora ulogu Nacionalnog odbora preuzet će tijelo koje će početi djelovati nakon potpisivanja pristupnog ugovora. Mađarski veleposlanik u RH Gabor Ivan čestitao je hrvatskim vlastima i narodu. "Ovo što smo postigli je zasluga Hrvatske. To nije samo zasluga (mađarskog) predsjedništva. Mi smo pokušali pomoći... ali bez napora hrvatskog naroda, vlade, Nacionalnog odbora to se ne bi moglo postići", rekao je. Wieslaw Tarka, veleposlanik Poljske, zemlje koja je preuzela predsjedanje EU-om 1. srpnja, čestitao je Hrvatskoj na velikom uspjehu. "Završili smo dio posla, ali je drugi dio još pred nama.

U ime predsjedništva i u svojstvu poljskog veleposlanika želio bih vam potvrditi da će Poljska raditi na pristupnom ugovoru s Hrvatskom i daljenjem procesu proširenja, što je jedan od glavnih prioriteta poljskog predsjedništva. Nadam se da ćemo vrlo uskoro moći potpisati pristupni ugovor", kazao je. Državni tajnik u MVPEI-u Andrej Plenković rekao je da je pregovarački proces bio kolektivni napor svih institucija RH. Kazao je da će pristupni ugovor biti potpisan prvom prigodom kada to bude moguće nakon što se on odobri, a to će "sigurno biti do kraja ove kalendarske godine". Neven Mimica, potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za europske integracije i član Nacionalnog odbora, rekao je da će izbori u Hrvatskoj odrediti koji će predsjednik vlade potpisati pristupni ugovor.

Međutim, rekao je da je od toga puno važnije i da je središnja točka hrvatske politike sada referendum o pristupanju EU na kojemu hrvatski građani odlučuju o članstvu. "Krajnje je vrijeme sada kada su pregovori završeni da se u narednih nekoliko dana donese odluka u vladajućoj koaliciji o tome kada će biti parlamentarni izbori", rekao je Mimica.