c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum o suradnji policija Hrvatske i Italije

06.07.2011 07:13 ZAGREB, 5. srpnja 2011.(Hina), Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Italije Tomislav Karamarko i Roberto Maroni potpisali su u utorak u Zagrebu sporazum o policijskoj suradnji dviju država čiji se rezultati očekuju osobito u suzbijanju terorizma, trgovine drogom i ilegalnih migracija.

Ocijenivši da su policije dviju zemalja i dosad vrlo uspješno surađivale, ministri su istaknuli da će njihovi odnosi nakon tog sporazuma biti još kvalitetniji, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. Najviše će posla hrvatska policija morati napraviti na schengenskom režimu s obzirom na to da će pokrivati tisuće kilometara vanjske granice Europske unije. Ministar Maroni naglasio je da je njegova zemlja posebno zadovoljna što je Hrvatska dovršila pristupne pregovore s Europskom unijom te je podupro Hrvatsku na europskom putu.

Prvi korak u bližoj suradnji bit će uključivanje talijanskih policajaca u program "Sigurna turistička sezona", u sklopu kojega će oni biti na raspolaganju talijanskim turistima u Puli, Splitu i Hvaru. "Italija je također spremna prihvatiti hrvatske policajce, a kada i kako, odlučit će radna skupina koja se sastaje već sutra", rekao je Maroni. Karamarko je također izrazio zadovoljstvo sporazumom s Italijom, koja je Hrvatsku podupirala tijekom pregovora s EU-om te je istaknuo da će suradnja dviju policija biti "puno intenzivnija" nego dosad.

Naglasio je da Hrvatsku tijekom sezone posjeti više od milijun turista iz te zemlje, zbog čega je "bilo logično" da se talijanske policijske snage uključe u projekt gostovanja stranih policajaca u hrvatskim turističkim središtima. Rekao je da je na sastanku s talijanskim izaslanstvom bilo riječi i o povećanju stupnja sigurnosti u zračnim lukama te čuvanju granice. Govoreći o potrazi za nestalom Antonijom Bilić, Karamarko je istaknuo da se policija u tom slučaju postavlja kao da traga za živom osobom, a poduzima mjere i u slučaju da se "dogodilo ono najgore".

Na pitanje o suradnji s policijama Srbije i BiH odgovorio je da su s prvim susjedima nužne suradnja i razmjena informacija, izrada baza podataka te praćenje kriminalnih skupina kako bi se "ovaj prostor zaštitio od kriminala". Dodao je da krajem mjeseca u Zagrebu očekuje srbijanskog ministra s kojim će razgovarati o zajedničkoj bazi podataka. Podatke o smanjenju broja poginulih Karamarko je ocijenio rezultatom mnogih aktivnosti policije na prevenciji, ali i kažnjavanju prekršitelja.

Dodao je da su rezultatima pridonijeli i stroži zakoni te dobre prometnice, zbog čega je u Hrvatskoj ove godine 27 poginulih manje nego u istom razdoblju lani.