c S
Dnevne novosti

Sabor danas o Ustavnom zakonu o promjenama Ustava

06.07.2011 07:20 ZAGREB, 5. srpnja 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav da se, donošenjem Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom, odnosno uzdignu na razinu Ustava.

Prijedlog Odbora ima samo tri članka, kojima se propisuje da se prava hrvatskih branitelja uređuju ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona, dakle dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, te da na snagu stupa danom proglašenja. Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je vlada 21. travnja ove godine, a na inicijativu braniteljskih udruga.

U vladi potrebnim ocjenjuju da se zaštita prava hrvatskih branitelja, u skladu s njihovom povijesnom ulogom u stvaranju i obrani Hrvatske, uredi ustavnim zakonom kao organskim zakonom najvišeg ranga. Ističu i da doprinos i uloga branitelja u uspostavi i učuvanju Hrvatske svoju neprocjenjivu važnost i značenje dobivaju i u svjetlu predstojećeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao samostalne i suverene države, u međunarodno priznatim granicama, u kojoj su sloboda, jednakost, poštivanje prava čovjeka i vladavina prava neke od najviših vrednota ustavnog poretka.

Sve navedeno, obrazlaže se u prijedlogu Odbora za Ustav, predstavlja poseban i dodatni razlog zbog kojeg je opravdano i potrebno u ovoj godini, u kojoj se navršava 20. obljetnica od proglašenja hrvatske neovisnosti, prava hrvatskih branitelja urediti posebnim, ustavnim zakonom. Oporba se, međutim, protivi tom prijedlogu vladajućih, ocjenjujući ga predizbornim manipuliranjem braniteljskom populacijom, a zbog takvog stava njezini članovi nisu ni nazočili sjednicama Odbora za Ustav kada se raspravljalo i odlučivalo o tom prijedlogu Ustavnog zakona.

Budući da su za donošenje Ustavnog zakona potrebni glasovi dvotrećinske većine svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa, Ustav se u tom smislu neće moći promijeniti bez glasova oporbenih zastupnika.