c S
Dnevne novosti

Završen projekt jačanja MUP-a u borbi protiv zlouporabe droga

06.07.2011 07:10 ZAGREB, 5. srpnja 2011.(Hina), Prigodnom svečanošću u utorak je zatvoren twinning projekt (EU IPA 2007) jačanja kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga koji je s milijun eura financirala Europska unija.

Svrha projekta, koji je trajao 18 mjeseci, bila je ojačati sposobnost Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv organiziranog kriminala naročito u suzbijanju krijumčarenja i zloporabe droga. Pridonio je Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju te Nacionalnom programu za integraciju RH u EU. Poboljšao je sposobnosti policijskih službenika u području suzbijanja i zloporabe droga, pojačao institucionalne kapacitete Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u području analize droga i uspostavio nacionalnu kontakt točku za prijenos uzoraka droge i razmjenu podataka s drugim centrima za forenzična ispitivanja o profiliranju droge.

Twinning partneri su Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj u suradnji s austrijskim Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova te Ured ravnatelja policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić čestitao je sudionicima na uspješno provedenom programu, kako je rekao, jednom od najznačajnijih u proteklih osam godina. Podsjetio je da su u tijeku izmjene kaznenog zakona i da se vode polemike o tome kako najuspješnije voditi borbu protiv zloporabe droga. Hrvatska će od 1. srpnja 2013. godine postati vanjska (schengenska) granica EU i vjerujem da ćemo biti pouzdan partner u suzbijanju i zloporabe i krijumčarenja droge i pridonijeti izgradnji sigurnosne arhitekture EU, poručio je Buconjić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Vitomir Bijelić istaknuo je važnost borbe protiv organiziranog kriminala koji ugrožava temelje suvremenog društva u EU. Zahvalio je austrijskim kolegama na pomoći i suradnji kako bi hrvatski sustav bio još bolji, učinkovitiji i kvalitetniji te kako bi hrvatska policija dostigla standarde djelovanja policije EU. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili voditelj projekta s hrvatske strane Zoran Babić iz MUP-ova odjela kriminaliteta droga, stalna twinning savjetnica Carmen Prior i ravnatelj austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda Franz Lang koji su istaknuli izuzetno dobru i uspješnu suradnju dviju policija.

Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Jan Kickert poželio je nastavak uspješne buduće suradnje dviju zemalja kako bi Hrvatska postala moderna europska zemlja, podsjetivši da je Austrija bila među prvim zemljama koja je priznala hrvatsku neovisnost. O važnosti projekta iz perspektive EU govorio je šef Odjela za provedbu projekta i jačanje institucija pri Delegaciji Europske komisije Jean-Marie Moreau.