c S
Dnevne novosti

Pahor o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora

06.07.2011 07:14 LJUBLJANA, 5. srpnja 2011.Hina, Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će Slovenija biti među prvim članicama Europske unije koje će ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom, ako on bude vodio vladu u idućem mandatu.

"Ukoliko ja za to budem odgovoran, predlagat ću da Slovenija među prvim državama ratificira hrvatski pristupni sporazum", rekao je Pahor u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju, odgovarajući na pitanje može li doći do promjene politike prema Hrvatskoj ako na sljedećim parlamentarnim izborima pobijedi opozicija, odnosno stranke desnog centra.

Pahor je rekao kako je svjestan da će u slovenskom parlamentu hrvatski pristupni ugovor s EU-om morati biti ratificiran s dvotrećinskom većinom, ali da se u svakom slučaju nada da će biti moguće "izbjeći referendum" koji u Sloveniji može opozvati već potvrđene zakone i međunarodne ugovore koje potvrdi parlament. Pahor je dodao da su Slovenci prošle godine na referendumu potvrdili Arbitražni sporazum o načinu rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom jer su smatrali da on "nema alternative" i da je rješenje dotadašnjeg zapleta s Hrvatskom doveo do povećane specifične političke uloge Sloveniji u regiji i Europskojh uniji, te velikog unaprijeđenja u odnosima s Hrvatskom.

"Tko god bude vodio buduću slovensku vladu neće moći ignorirati činjenicu da su Slovenci na referendumu većinom potvrdili ratifikaciju Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i da smo se opredijelili da s Hrvatskom imamo uređene i prijateljske odnose", rekao je Pahor u razgovoru uglavnom posvećenom pitanjima unutarnje politike i izazovima koje pred njegovu vladu donosi financijska situacija u svijetu i u euro-zoni. Pahor je energično zanijekao tvrdnje oporbe kako njegova vlada vodi državu "u bankrot" i prema "grčkom" scenariju jer je državni dug u zadnje tri godine udvostručen, a proračunski deficit se bliži prema 6 posto BDP-a.

Pahor je rekao da unatoč nedavnom padu ključne mirovinske reforme na referendumu kreditni rejting Slovenije ostaje nepromijenjen i to zato jer je europske čelnike uvjerio da u Sloveniji neće doći do pada vlade i političke krize koja bi dovela do toga da bonitetne agencije povećaju ocjenu kreditnog rizika, što bi poskupjelo kredite koje Slovenija dobiva na međunarodnom tržištu. Pahor je kao osnovni problem s kojim se Slovenija suočava, istaknuo demografsko starenje stanovništva zbog čega će sljedeća vlada morati provesti još radikalniju mirovinsku reformu.

No, slovenski javni dug i proračunski deficit nisu kritični niti slični grčkom, irskom i portugalskom, a Slovenija je i dalje "gospodar svoje sudbine" kad je riječ o financijskoj politici, rekao je Pahor. "Za razliku od Grčke Slovenija ima sve uzde u svojim rukama, nijedan europski čelnik me ne zove radi mjera koje bismo morali prihvatiti, a naš kreditni rejting je dobar", kazao je Pahor u razgovoru. Pahor je dodao da će njemačka kancelarka Angela Merkel Sloveniju posjetiti 30. kolovoza i da je to sada "potvrđeno", a tom prilikom bit će potpisana i izjava o užoj političkoj i gospodarskoj suradnji dviju država.