c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

07.07.2011 07:19 ZAGREB, 6. srpnja 2011.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora završili su u srijedu s radom raspravivši izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se usklađuje sa Zakonom o radu, a u raspravi su uglavnom upozoravali na problem nedostatka liječnika i njihovu preopterećenost.

Rajko Ostojić (Klub SDP) kazao je kako očekuje probleme u primjeni zakona, jer, kako je rekao, neće imati tko raditi budući su mnogi liječnici otišli u privatne klinike i nemaju dežurstva, a oni koji su ostali u državnim bolnicama to fizički neće moći odraditi. U tom smislu i Goran Beus Richembergh (klub HNS-HSU) upozorio je na problem velikog odlijeva kadrova posebice iz sustava zdravstvene zaštite, a koji mora neprestano funkcionirati.

Prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je da se vrijeme provedeno u dežurstvu, stalnoj pripravnosti, smatra radnim vremenom i uračunava se u mjesečni fond radnih sati. Određuje se i da radni tjedan za zdravstvene djelatnike ne može biti dulji od 48 sati, osim iznimno i uz pristanak radnika. O toj točki kao i ostalim raspravljenim točkama dnevnog reda glasovat će se u petak. Zastupnici su prethodno raspravili prijedlog dopuna Zakona o suzbijanju zloporabe droga kojim se utvrđuje kada se lijek koji sadrži supstance koje se nalaze u registru droga može prenijeti preko granice, odnosno uz čije odobrenju i u kojoj količini.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem obrazložio je u ime predlagatelja da se dopunama propisuje uvođenje obrasca koji će ovlašteni liječnik izdavati osobi koja putuje u države schengenskoga prostora te posjeduje lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana. Nedjeljka Klarić (Klub HDZ-a) istaknula je da se radi o bitnom pitanju zaštite zdravlja ljudi, a Šime Lučin (Klub SDP-a) najavio je da će podržati zakon, no da je potrebno utvrditi nedoumice i nejasnoće u primjeni zakona, odnosno kada će stupiti na snagu s obzirom da Hrvatska još nije u schengenskom sustavu. Potporu dopunama zakona je u ime Kluba HNS-HSU najavio i Goran Beus Richembergh.

Poslijepodnevno zasjedanje nastavljeno je raspravom o prijedlogu izmjene Ustava kako bi se prava branitelja uredila ustavnim zakonom, u kojoj se potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak (HDZ) zauzeo za ustavne promjene. Jarnjak je rekao kako postoji Ustavni zakon o suradnji s haaškim sudom kojim se utvrđuju obveze sviju koji su sudjelovali u Domovinskome ratu, pa bi istu težinu trebalo dati i pravima hrvatskih branitelja, odnosno da ta prava postanu ustavna kategorija.

Onima koji ne žele podržati tu braniteljsku inicijativu poručio je da razmisle kako će se jednog dana pogledati u ogledalo. Sabor u četvrtak nastavlja s radom raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.