c S
Dnevne novosti

Sindikati traže olakšicu za članarinu

07.07.2011 07:16 ZAGREB, 6. srpnja 2011.(Hina), Sindikati su u srijedu na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i članovima Vlade predložili da sindikalna članarina bude tretirana kao porezna olakšica te da nečlanovi sindikata ne mogu na sudu tražiti zaštitu prava iz kolektivnih ugovora koja su povrh zakonskih rješenja, rekao je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš u izjavi nakon sastanka.

Objašnjavajući zahtjev za razlikovanje prava članova i nečlanova sindikata, Jakuš je rekao kako su sindikati za to da prava iz kolektivnih ugovora, koja su veća od zakonskih, mogu koristiti i članovi i nečlanovi, a da samo članovima sindikata ostane pravo sudskog potraživanja tih prava, ako ih je poslodavac uskratio. Nečlanovi, pak, ne bi imali to prvo.

Također je dogovoreno, rekao je Jakuš, istovremeno održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i referenduma za koji su sindikalne središnjice prikupljale potpise.Što se tiče izmjena kaznenog zakona (o mogućnosti kaznene odgovornosti poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima), to će, kaže Jakuš, biti tema današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

U četvrtak bi ta tema trebala biti na sjednici Vlade, a potom bi prije ljetne stanke trebala biti na dnevnom redu Sabora, kaže sindikalac. Prema njegovim riječima, već sama najava o mogućnosti zatvorskih kazni za poslodavce koji ne isplaćuju plaće, djelovala je na neke od njih pa su plaće isplaćene u nekim poduzećima u kojima kasne.

Na sastanku se razgovaralo i o povratu sindikalne imovine pri čemu su sindikati naglasili kako su oni postigli dogovor o njezinoj podjeli, a sada traže političku odluku o povratu jer im je imovina političkom odlukom i oduzeta.Razmotreni su i problemi u nekoliko tvrtki u posebno velikim problemima, a sindikati su zatražili bolju koordinaciju ministarstava u procesima restrukturiranja.