c S
Dnevne novosti

Zastupnici raspravljali o zakonu o sudovima za mladež

08.07.2011 07:17 ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina), Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o sudovima za mladež kojim se proširuju temeljna prava maloljetnika protiv kojih se vodi postupak, nepovredivost osobe i obvezatnost obrane, a po njemu će maloljetnik ubuduće morati imati branitelja od prvog ispitivanja do pravomoćnog završetka kaznenoga postupka.

Prijedlogom tog zakona predviđene su tri vrste sankcija: odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosna mjera, pri čemu će se maloljetnički zatvor moći izreći samo starijemu maloljetniku. Ana Lovrin (Klub HDZ-a) najavila je potporu prijedlogu zakona jer se njime, kako je rekla, postiže ravnoteža u tome da sankcija mora biti odgojna i djelovati preventivno na počinitelje te spriječiti ponavljanje kaznenih djela.

Suprotno tomu, Ingrid Antičević-Marinović, govoreći u ime Kluba SDP-a, ustvrdila je da predložena rješenja nisu u skladu s tim načelima te da su "korak unatrag" u dosadašnjoj praksi, ali i u zakonodavnim rješenjima. Zastupnici su raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu kojima se omogućava kontinuirano usklađivanje i provođenje standarda predviđenih u međunarodnim sporazumima koji obvezuju Republiku Hrvatsku te primjena pravne stečevine Europske unije.

Republika Hrvatska, kao zemlja kandidat za pristupanje Europskoj uniji, ima obvezu potpuno uskladiti hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u zračnom prometu s pravnom stečevinom Europske unije, a u skladu sa Sporazumom o zajedničkom europskom zračnom prostoru (ECAA Sporazum) koji je ratificiran u svibnju 2008. godine.

Zato se predloženim izmjenama i dopunama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s preporukama Europske komisije, s međunarodnom praksom i preuzetim obvezama te sa Zakonom o općem upravnom postupku.