c S
Dnevne novosti

Sabor: Klubovi o izmjenama Zakona o sudskom registru

08.07.2011 07:16 ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora popodnevno su zasjedanje u četvrtak nastavili raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru, kojima bi svi koji žele osnovati novo trgovačko društvo bili obvezni da - uz već postojeću obvezu davanja izjave kako nemaju neplaćenih obveza prema državi temeljem poreza i doprinosa - daju i izjavu da nemaju dugovanja prema radnicima za plaće.

Izmjene i dopune Zakona podržali su klubovi zastupnika HDZ-a, SDP-a i HNS-HSU. Govoreći u ime Kluba SDP-a Ingrid Antičević Marinović istaknula je da bi se na taj način konačno, nakon osam godina, trebala ispraviti nepravda, jer je bivši premijer (Ivo Sanader) projektom hitro.hr omogućio da se tvrtka likvidira i osnuje nova, a da nisu podmireni dugovi što je generiralo nelikvidnost.

Time su bili zakinuti i poslodavci koji su uredno podmirivali svoje obveze, upozorila je. Ana Lovrin (klub HDZ-a) kazala je da se izmjenama, među ostalim, precizira odredba kada se gospodarski subjekt može brisati iz sudskog registra, pa se tako, osim subjekata koji nemaju imovinu, brišu i one tvrtke čija je imovina neznatna što znači da ne pokriva troškove stečajnog postupka.

Zlatko Koračević (klub HNS-HSU) najavljuje potporu izmjenama i dopunama, no izrazio je sumnju da će one pridonijeti rješenju 'karcinoma hrvatskog gospodarstva' - nelikvidnosti. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa, Zoran Pičuljan, obrazlažući prijedlog u ime predlagatelja izvijestio je, uz ostalo, da se izmjenama i dopunama utvrđuje da se sudski registar vodi i u elektronskom obliku, te precizira načelo prava uvida u sudski registar.