c S
Dnevne novosti

Dzurinda: za Hrvatsku ključan nastavak strukturnih reformi

11.07.2011 07:24 ZAGREB, 10. srpnja 2011.(Hina), Nastavak strukturnih reformi i nakon završetka pregovora s Europskom unijom, ključni je dugoročni izazov za Hrvatsku, ocijenio je slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda u svom osvrtu na uspješno zaključenje pregovora RH-EU, koji u ponedjeljak objavljuje Vjesnik.
"Dugoročno, ključno je nastaviti sa strukturnim reformama čak i nakon završetka pregovora. Nemojte pogriješiti i misliti da je posao modernizacije i države i ekonomije završen", kaže Dzurinda, ističući kako "slovačko iskustvo pokazuje da je bilo korisno nastaviti s reformama", jer je pomoglo njegovoj zemlji da iskoristi puni potencijal kao nova članica Unije i brzo napreduje.

Članstvo u EU Hrvatskoj će pomoći u daljnjoj modernizaciji države i gospodarstva a infrastruktura zemlje bit će modernizirana pomoću europskih fondova, navodi šef slovačke diplomacije te dodaje kako će hrvatske tvrtke postati konkurentnije i privlačnije za strana ulaganja.

Ulazak u Uniju stvorio je nova radna mjesta za slovačke građane, nove tehnologije za slovačke tvrtke i brzu modernizaciju zemlje, koja ove godine očekuje gospodarski rast od 3,6 posto a iduće od 4,5 posto, istakao je Dzurinda. Naglasio je kako je Hrvatska sada jedan od najvećih uspjeha u jugoistočnoj Europi, te da tako mora biti i nadalje.

"Mi trebamo Hrvatsku da bude pozitivan primjer za budućnost proširenja. Vi sada imate obvezu da uspijete. Hrvatska je podsjetnik ostalima da se teške reforme i napredak isplate. Istodobno nemate pravo na neuspjeh. To bi bilo streljivo za euroskeptike unutar EU-a. To bi se moglo iskoristiti protiv Srbije, Crne Gore i ostalih koji čekaju u redu", piše slovački ministar.

Dzurinda u članku ocjenjuje kako je Hrvatska poput Slovačke primjer da je ključni element u promjenama političko vodstvo, te čestita premijerki Jadranki Kosor na njezinu "vodstvu i hrabrosti".

Podsjećajući da je kao slovački premijer 2005. lobirao da Hrvatska dobije status kandidata za EU i predložio Europskom vijeću da uputi pozivnicu Hrvatskoj, što je na kraju i prihvaćeno, Dzurinda izražava nadu da će se Hrvatska kao članica Europske unije profilirati ne samo kao mediteranska zemlja, već i kao dio srednje Europe, jer tu može naći "prijatelje, saveznike i inspiraciju".