c S
Dnevne novosti

Countryman o Hrvatskoj i regiji

11.07.2011 07:22 DUBROVNIK, 9. srpnja 2011.(Hina), Sve su zemlje jugoistočne Europe u zadnjih nekoliko godina ostvarile znatan napredak, a Bosna je jedini izuzetak jer u njoj već godinama nema političkog napretka, rekao je u subotu u Dubrovniku na briefingu za novinare Thomas Countryman, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen među ostalim i za područje jugoistočne Europe.
"Zadnjih deset godina vidljiv je nevjerojatan napredak u svim zemljama ove regije, a najbolji je primjer Hrvatska koja je stigla do čanstva u Europskoj uniji. Čak i Albanija, Crna Gora i Kosovo, svi su jako dobro napredovali. Jedini je izuzetak, nažalost, BiH. Ondje nema znatnog političkog napretka zadnjih nekoliko godina. To nam je jako žao jer BiH gubi ne samo priliku za status kandidata, nego i povjerenje stranih investitora i partnera. A najgore bi bilo da počne gubiti i povjerenje svojih građana", prenio je Countryman razočaranje američke administracije činjenicom da čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ni devet mjeseci nakon izbora nisu u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlasti.

Za tu su situaciju krive sve stranke u BiH, rekao je Countryman. "Važniji su im osobni, etnički i stranački interesi i gotovo su zaboravili obvezu prema svojim glasačima", smatra američki diplomat. Temelji Daytonskog sporazuma ne smiju se dovesti u pitanje, ističe Countryman.

"To (mora biti) jedna država s dva snažna i sposobna entiteta i tri konstitutivna naroda", ponovio je. "To se ne može mijenjati, to je temelj mira u BiH". "Trenutno je prva zadaća formiranje vlasti na državnoj razini, a poslije toga moguće je razgovarati o ustavnim reformama".

SAD poštuje i Republiku Srpsku i njezina čelnika Milorada Dodika, rekao je, ali u vezi s "retorikom i odlukama skupštine Republike Srpske koje prijete odcjepljenjem, otvoreno i direktno kažemo da ćemo se tome suprotstaviti. Takvu retoriku nećemo trpjeti i neće uspjeti koraci protiv temelja Daytonskog sporazuma", dodao je.

Od Srbije očekujemo mnogo, rekao je, ne samo u suradnji s Haškim tribunalom, i ne samo u provođenju unutrašnjih reforma, nego Srbija "mora pokazati i želju da riješi problem s Kosovom". Po Countrymanovim riječima, sve zemlje imaju perspektivu članstva u NATO-u. Da riješi spor s Grčkom oko imena, "mislim da bi Makedonija odmah bila spremna za članstvo u NATO-u", rekao je.

Nije neostvarivo ni da BiH, "ako riješi neke probleme, uđe u Membership action plan" za NATO. Što se Srbije u NATO-u tiče, rekao je "to će biti odluka Beograda. To trenutno nije aktualno pitanje zbog političkih i povijesnih razloga", rekao je. "Ne treba inzistirati na tom pitanju", dodao je.

"Hoće li i kad to biti moguće, o tome će odlučiti Beograd. Nećemo o tome odlučiti ni u Washingtonu ni u Bruxellesu", dodao je. Hrvatska može biti primjer za cijelu regiju, rekao je. Može i aktivno pomoći svakom susjedu u regiji, ne samo tehničkim iskustvom procesa pristupanja, nego i nastojanjem da popravi bilateralne odnose na Balkanu.

"Poštujemo i nastojanja predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da unaprijede odnose sa Srbijom, BiH, sa svim susjedima. To je velik doprinos stabilnosti cijele regije", zaključio je Countryman.