c S
Dnevne novosti

Akademska solidarnost: štrajk se nastavlja

12.07.2011 07:12 ZAGREB, 11. srpnja 2011.(Hina), Sindikat Akademska solidarnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je na konferenciji za novinare najavio nastavak štrajka dok god traju sjednice Hrvatskog sabora na kojima su ti zakoni u proceduri jer, kako je rečeno, nisu ispunjeni preduvjeti za obustavu štrajka.
"Nisu se ispunili preduvjeti za obustavu štrajka koji su nama potrebni. Sporni su zakoni još u saborskoj proceduri. Pratimo situaciju i nadamo se da će biti povučeni", kazao je Neven Jovanović iz sindikata.

Štrajku akademskih radnika toga zagrebačkoga fakulteta danas su se jednodnevnim štrajkovima pridružili i članovi Akademske solidarnosti sa Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli, filozofskih fakulteta u Rijeci i Splitu te sveučilišta u Zadru.

Po riječima Đurđice Čilić-Škeljo iz sindikata, riječ je o simboličnim gestama u znak solidariziranja s kolegama u Zagrebu i protivljenja prijepornim zakonima.

Štrajku se od danas pridružio i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a sutra mu se pridružuje i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kazala je Čilić-Škeljo.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako sindikat od sjednice saborskog odbora u srijedu očekuje daljnju raspravu o budućoj strategiji, odnosno o budućnosti znanosti i visokog obrazovanja.

"Ako ti zakoni ne budu povučeni, održavamo štrajk, uz suspenziju ako prestane neposredna opasnost. Štrajkat ćemo dok traju saborske sjednice na kojima su u proceduri sporni zakoni", poručili su iz sindikata.

Hrvoje Jurić najavio je tri tribine o pitanjima znanosti i visokog obrazovanja u sljedeća tri dana.

Osim današnje tribine "Komercijalizacija i etika znanosti i obrazovanja" sutra će se održati tribina "Javno i privatno visoko obrazovanje. Međunarodna iskustva", a u srijedu tribina "U obranu javnog dobra".