c S
Dnevne novosti

Euro zona odlučna spriječiti širenje krize

12.07.2011 07:14 BRUXELLES, 12. srpnja 2011.(Hina), Ministri financija zemalja članica euro zone izrazili su u ponedjeljak navečer spremnost da povećaju kapacitete i fleksibilnost privremenog kriznog fonda kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize, izjavio je predsjednik euro skupine Jean Claude Juncker.
"Ministri su izrazili spremnost da prihvate daljnje mjere koje će poboljšati sustavne kapacitete euro zone radi sprječavanja rizika širenja krize, uključujući jačanje fleksibilnosti i opsega Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), produljenjem roka naplate zajmova i smanjenjem kamata.

Te mjere bit će predstavljene ministrima uskoro", rekao je Juncker na konferenciji za novinare, pročitavši izjavu koju su prihvatili ministri financija euro zone nakon maratonskog sastanka. Sadašnji stvarni zajmodavni kapacitet EFSF-a iznosi 400 milijardi eura.

Povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je da duljina sastanka, koji je počeo u 15 sati, a završio pola sata prije ponoći, govori o tome da su ministri financija doista zabrinuti razvojem stanja na financijskim tržištima.

Sastanak je održan u ozračju straha da se dužnička kriza u Grčkoj ne proširi na Italiju i Španjolsku. Ministri su u svojoj izjavi izrazili "apsolutnu odlučnost da sačuvaju financijsku stabilnosti u euro zoni".