c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora osnivanju Međunarodne antikorupcijske akademije

13.07.2011 07:18 ZAGREB, 12. srpnja 2011.Hina, Saborski klubovi najavili su potporu potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Međunarodne antikorupcijske akademije kao međunarodne organizacije, što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iznačio kao još jedan korak u uspješnoj borbi protiv korupcije.
Bošnjaković je izvijestio da je Hrvatska, kao jedna od zemalja osnivačica, sporazum potpisala krajem prošle godine, kada je to isto učinila i 51 država te dvije međunarodne organizacije, a do svibnja ove godine sporazum je potvrdilo sedam država i dvije organizacije.

"Međunarodna antikorupcijska akademija će postati centar izvrsnosti u području edukacije na suzbijanju korupcije, neophodnog usavršavanja sudaca, državnih odvjetnika i policajaca koji rade na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala", poručio je ministar.

Naglasio je kako je Hrvatska mnogo učinila u borbi protiv korupcije, osnaživši institucije te donijevši snažan normativni okvir, "i rezultati borbe protiv korupcije u Hrvatskoj su itekako vidljivi". Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) kazao je kako podržava prijedlog jer se, kako je rekao, pokazuje da iza gotovo svake afere u Hrvatskoj stoji korupcija.

Korupcija je društveno zlo koje je u Hrvatskoj uzelo velikog maha i pustilo snažno korijenje, a jedna od posljedica je da građani više ne vjeruju politici i političarima jer se, kako je rekao, pokazalo da iza posljednjih skandala stoje upravo ljudi iz politike.

Ugled politike kao djelatnosti za javno dobro nikad nije bio gori, a to će dugoročno donijeti veliku političku štetu Hrvatskoj jer mlade odbija od politike, upozorio je Richembergh naglasivši kako bi se upravo kroz akademiju trebalo omogućiti da se kroz interdisciplinarne, međunarodne aktivnosti razvijaju antikorupcijski programi.

Zoran Vinković (HDSSB) rekao je kako je antikorupcijsku akademiju, "ako ne međunarodnu, onda našu, Hrvatsku", trebalo već davno prije osnovati. Onda se možda ne bi dogodile razne afere koje potresaju Hrvatsku, ustvrdio je, navodeći Inu, Podravku, HEP, HAC, Brodosplit, Fond za zaštitu okoliša, i Fimi Mediju.

Kako je predviđeno da se međunarodna akademija financira i iz donacija, Vinković je kazao kako bi možda bilo dobro da se za prikupljanje novca izabere bivšeg šefa carine Mladena Barišića, poznatog iz afere Fimi media. "On barem ima iskustva", rekao je Vinković i dodao kako bi se, "poznavajući naš mentalitet", moglo dogoditi da donacije za takvu instituciju daju upravo oni koji su ogrezli u kriminal.

Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako je edukacija jedna od najvažnijih komponenti u borbi protiv korupcije, a upravo bi to, edukaciju na međunarodnom planu i razmjenu međunarodnih iskustava trebala omogućiti međunarodna akademija. Podržavamo osnivanje međunarodne antikorupcije akademije jer korupcija ne poznaje granice, naglasila je.